Εύσημα από Εurogroup για την Κύπρο και έκκληση για διατήρηση μεταρρυθμίσεων

{loadposition ba_textlink}

Το Εurogroup στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς να επιδιώξει διάδοχη διευθέτηση , αναφέρει το Eurogroup σε γραπτή δήλωση μετά την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

“Το Εurogroup συγχαίρει τις κυπριακές Αρχές”, αναφέρει η δήλωση, “για την συνολικά επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων τριών ετών, ενώ ευχαριστεί και τους θεσμούς για την ζωτική τους συνδρομή προς αυτόν το σκοπό.”

Παράλληλα, “το Εurogroup καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε την ανοδική της τροχιά και το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε περαιτέρω” και συνεχίζει:

“Η δέσμευση των Αρχών και του κυπριακού λαού στο σύνολο της προγραμματικής διευθέτησης υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική απόδοση και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Αυτές οι θετικές εξελίξεις υπήρξαν καθοριστικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με τα κρατικά ομόλογα να επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές”.

Σε σχέση με το το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει ότι συγκεκριμένα “πέρασε από μια μακρά μεταμόρφωση” και πως “το έδαφος που καλύφθηκε από τον Μάρτιο του 2013 ήταν εξαιρετικά σημαντικό και οι μεταρρυθμίσεις που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν είναι ουσιαστικά για την αποκατάσταση του κυπριακού οικονομικού συστήματος ως προς την βιωσιμότητα”.

“Ωστόσο η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα”, αναφέρει το Εurogroup, “ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υγιέστερα επίπεδα”.

Kαι ξεκαθαρίζει: “αυτό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρεοκοπία και τις κατασχέσεις που υιοθετήθηκαν το 2015, από κοινού με περαιτέρω μέτρα περιλαμβανομένης νομοθεσίας για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την αποτελεσματική χρήση του πλήρους εύρους των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.”

“Την ίδια στιγμή το eurogroup σημειώνει ότι η τελευταία προτερα δράση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν έχει ολοκληρωθεί”.

“Η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυτό το στοιχείο θα στερεοποιήσει τις βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά και θα υποστηρίξει το επίπεδο οικονομική ανάπτυξης”.

Σημειώνουν δε πως “στο σύνολο το 30% του προγράμματος των 9 δις παραμένει αχρησιμοποίητο” και σημειώνουν ότι “το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, 7 Μαρτίου”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, το eurogroup καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των κυπριακών Αρχών να διατηρήσουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μεταρρυθμιστική δυναμική στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να χτυπήσουν τις υπομένουσες αδυναμίες”.

“Το Εurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Κύπρο μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα (post-programme surveillance) και του τακτικού πλαισίου επιτήρησης στην ευρωζώνη και την ΕΕ”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ