FAZ: Το πραγματικό τίμημα για τη συνεργασία της Τουρκίας

«Η μικρή επιτυχία της Μέρκελ» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και κυρίως την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Η εφημερίδα γράφει: «Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΕ να επιστρέψει σε μια κανονικότητα και σε μια ζώνη του Σένγκεν όπου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργεί. Με αυτό τον τρόπο η Μέρκελ κατάφερε μια μικρή επιτυχία, η οποία δεν κάνει πλέον την αντιμετώπιση του προσφυγικού σε όλη την Ευρώπη να μοιάζει τόσο απίθανη. Έρχεται όμως αυτό εγκαίρως σύμφωνα με τους Χριστιανοδημοκράτες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Ρηνανία Παλατινάτο, την Σαξονία Άνχαλτ και τη Βάδη –Βυρτεμβέργη; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Όπως εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στις δηλώσεις των Τούρκων χωρίς στο μέλλον να έχουν διαρκώς νέες απαιτήσεις».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στις προτάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούντογλου σημειώνει: «Περισσότερα χρήματα και γρηγορότερες διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούντογλου. Περισσότερη αίσθηση έκανε όμως μια άλλη πρόταση. “Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ” και συμπλήρωσε “Η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ”. Ο Νταβούντογλου με αυτή την φράση ανέφερε το πραγματικό τίμημα για την συνεργασία».

Η ελβετική Tages-Anzeiger σχολιάζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle,: «Δεν θα τα χαλάσουν στο τέλος στα λεφτά. Το δύσκολο είναι η ισότιμη θέση που ζητάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία. Για την Τουρκία είναι θέμα γοήτρου το θέμα της βίζας για του; Πολίτες της. Πολλές κυβερνήσεις για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει προβληματική η απαίτηση της Τουρκίας για επίσπευση της διαδικασίας ένταξης και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι όμως και μια ευκαιρία να μιλήσει κανείς με την Άγκυρα και για τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα του τύπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε τελική ανάλυση είναι μια προσφορά που οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να δεχθούν».

Τέλος, η αυστριακή De Standard αναφέρεται στις σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό και γράφει: «Πόσο γρήγορα αλλάζουν οι καιροί. Πριν από ένα χρόνο, όταν ο καυγάς ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της καθημερινά κορυφωνόταν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν άφηνε ευκαιρία χαμένη για λεκτική επίθεση εναντίον της Αθήνας. Αυτές τις μέρες ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι γεμάτος επαίνους για την Αθήνα… Διάφορα ΜΜΕ, αναλυτές και οικονομολόγοι εικάζουν πως πρόκειται για μια ‘ανταλλαγή’ προσφύγων έναντι του χρέους».

πηγή:newsbeast