Φιλολογικό Μνημόσυνο εις μνήμη Τάσου Μητσόπουλου

{loadposition ba_textlink}

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου τέως Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, το Υπουργείο Άμυνας απένειμε για πρώτη φορά φέτος τα ετήσια «Βραβεία Ήθους και Προσφοράς Τάσου Μητσόπουλου» στο πλαίσιο φιλολογικού μνημοσύνου, που διοργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ, τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τρεις εθνοφρουρούς που διακρίθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά για την κοινωνική τους δράση και προσφορά και το ήθος τους, ενώ σε άλλους δέκα εθνοφρουρούς απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε ότι η τελετή αποτελεί μια οφειλόμενη πράξη τιμής και αναγνώρισης από το Υπουργείο Άμυνας “σε αυτόν που παρέμεινε τις λιγότερες μέρες στο Υπουργείο ως πολιτικός προϊστάμενος ωστόσο, θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως σύμβουλο φιλοπατρίας, ήθους και αρετής”.

“Ο Τάσος Μητσόπουλος μπορεί να έφυγε πολύ πρόωρα και απρόσμενα από τη ζωή, μας κατέλειπε όμως μια πολύτιμη κληρονομιά. Μια κληρονομιά αρχών και ιδανικών, που με τόση αφοσίωση ο ίδιος υπηρέτησε, μα και που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, σε μια περίοδο ειδικά απαξίωσης της πολιτικής και των θεσμών. Σε μια περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη από πρότυπα”, ανέφερε ο ΥΠΑΜ.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι ο Τάσος Μητσόπουλος αποτελεί πρότυπο για μας αλλά και για αυτούς που θα έρθουν και θα μας καθοδηγεί πάντα στο δρόμο της ευθύνης, της ανθρωπιάς, της σύνεσης και του μέτρου και θα μας υποδεικνύει το πραγματικό περιεχόμενο του πατριωτισμού, όπως ο ίδιος το είχε προσδιορίσει όταν έγραφε πως `θα πρέπει να μετρήσουμε την προσφορά μας προς την πατρίδα, όχι από την ένταση των συναισθημάτων που εκστομίζουμε και την οξύτητα των προσωπικών επιθέσεων που εξαπολύουμε για να μειώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά από την ευθυκρισία, το ήθος και την ποιότητα του πολιτικού μας πολιτισμού`.

Ανέφερε ακόμη ότι η καθιέρωση του ετήσιου « Βραβείου Ήθους και Προσφοράς Τάσος Μητσόπουλος» έγινε για να θυμίζει για πάντα το ήθος του Τάσου ανάμεσα στους χιλιάδες εθνοφρουρούς που υπηρετούν στην Ε.Φ αλλά και για να αποτελεί ευγενές κίνητρο και προσφορά προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Υποτροφίας Τάσου Μητσόπουλου που έχει καθιερωθεί από φέτος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και προσφέρεται σε μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης και ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την ΣΜΕΦ.

Πηγή: KYΠΕ