Φυλή του Αμαζονίου απελευθερώνει δημόσιους υπαλλήλους ύστερα από διαπραγμάτευση με εταιρεία πετρελαίου

Οι αυτόχθονες ενός χωριού στον Αμαζόνιο στο Περού απελευθέρωσαν δημόσιους υπαλλήλους που είχαν κρατήσει ως ομήρους για να απαιτήσουν κρατική βοήθεια μετά τη ρήξη ενός αγωγού από όπου διέρρευσαν 1.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, είπε η δημόσια επιχείρηση ενέργειας Πετροπερού (Petroperu).

Η Πετροπερού, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό, ήρθε σε συμφωνία με τους αρχηγούς του χωριού Γουαμπίς, στην περιοχή Μαγιουριάγκα, η οποία περιλαμβάνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνικών γραμμών στην κοινότητα, και βοήθεια στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, είπε η εταιρεία σε δήλωση.

Οι χωρικοί της Μαγιουριάγκα κατάσχεσαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο την Κυριακή και κρατούσαν ομήρους το προσωπικό της εταιρείας και του κράτους, για να απαιτήσουν να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα άμεσης βοήθειας.

Η ρήξη του αγωγού έγινε στις 3 Φεβρουαρίου και ακολούθησε μια παρόμοια της ίδιας εταιρείας, κατά την οποία χύθηκε όγκος 2.000 βαρελιών κοντά σε άλλες κοινότητες αυτόχθονων.

Ο μηχανισμός επίβλεψης του κράτους είπε ότι η Πετροπερού δεν έχει συντηρήσει τον 40χρονο αγωγό σωστά και θα κληθεί να πληρώσει περίπου 15,4 εκατομμύρια ευρώ (17 εκατομμύρια δολάρια) σε πρόστιμα μετά την ρύπανση από πετρέλαιο σε τουλάχιστον δύο παραπόταμους του Αμαζονίου.

Ο αγωγός μετέφερε μεταξύ 5.000 και 6.000 βαρελιών την ημέρα προτού κλείσει λόγω των διαρροών.

πηγη:κυπε