Γ. Κατρούγκαλος: “Άδικη η κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό”

{loadposition ba_textlink}

Παράλληλα, ζητά από τους Ευρωπαίους να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την χώρα, μέσω του μη κλεισίματος των συνόρων.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα “De Volkskrant”, η οποία δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Η Αθήνα δείχνει αλλά και ζητά αλληλεγγύη», ο κ. Κατρούγκαλος καλείται να απαντήσει αν διατρέχει τον κίνδυνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας να «πέσει» κι αυτός από τους βουλευτές του ή αν θα καταφέρει να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και λέει ότι «αυτό το τελευταίο είναι που θα συμβεί».

Λέει ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς θα μοιραστεί η «πίτα» με πιο δίκαιο τρόπο. «Ακόμα κι αν δεν μας το είχαν ζητήσει οι δανειστές θα έπρεπε το ασφαλιστικό να είναι μία από τις προτεραιότητές μας» προσθέτει ο Υπουργός.
Λέει ακολούθως ότι η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε τον Ιούνιο, καθώς «ένα μέρος από τις υποχρεώσεις είναι ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερες». Συμπληρώνει παράλληλα ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί αυτά που υπέγραψε, όμως «το να αρκεστούμε μόνο στις περικοπές συντάξεων, θα είναι για μας ένας νεοφιλελεύθερος εφιάλτης».

Ο κ. Κατρούγκαλος συνεχίζει, λέγοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει υποβάλλει τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό από τον Ιανουάριο και ότι θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές εδώ και καιρό. «Το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις δεν αποτελεί δικιά μας ευθύνη» συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, λέει ότι η κριτική είναι άδικη, καθώς η Ελλάδα σηκώνει μεγαλύτερο βάρος απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κληθείς τέλος να απαντήσει αν πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας διότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει μετατραπεί σε ένα «μεγάλο καταυλισμό» προσφύγων, απαντά, λέγοντας ότι «πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη μέσω του μη κλεισίματος των συνόρων».

Πηγή: KYΠΕ