ΓΓ ΟΟΣΑ: “Εκτίμηση για θετική ανάπτυξη Ελλάδας το 2017”

{loadposition ba_textlink}

Την οικονομική έρευνα για την Ελλάδα του 2016 παρέδωσε, επισήμως, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γκουρία ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες ανέφερε: «Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ».

Ο ΓΓ του Οργανισμού ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της ανισότητας, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα, η οποία χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, ο κ. Γκουρία είπε ότι εξαιτίας αυτών η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει θετική ανάπτυξη του χρόνου.
Είπε επίσης ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.

Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στη χρονική στιγμή που διεξάγεται η συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία – στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις και προκλήσεις και όπου διεξάγεται η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Γιατί εμείς, όπως επισήμανε, διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Πηγή: KYΠΕ