Η ΔΕΟΚ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας

{loadposition ba_textlink}

Η ΔΕΟΚ καλεί την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες, μέτρα και πολιτικές για ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας, για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας και για φορολογική ελάφρυνση των κυπριακών νοικοκυριών και οικογενειών.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η κατάσταση της κοινωνικής κρίσης καλπάζει γι’ αυτό και με την λήξη του Μνημονίου επιβάλλεται άμεση καταπολέμηση και λήξη της πραγματικής κοινωνικής κατηφόρας και αποδιοργάνωσης, που έφεραν κρίση και μνημόνιο σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών που καμιά ευθύνη δεν είχαν, αλλά πλήρωσαν και βιώνουν σκληρό τίμημα.

Όπως προσθέτει το Πρόγραμμα – Μνημόνιο της Κύπρου επιβλήθηκε για να σωθούν τράπεζες και να κλείσουν τρύπες στα δημόσια οικονομικά, σημειώνοντας ότι ένα Μνημόνιο που στην κυριολεξία πλήρωσε πολύ ακριβά η κοινωνία και η πραγματική οικονομία με καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

“Επιβλήθηκαν δυσβάστακτες φορολογίες (ΦΠΑ, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας κλπ), μειώθηκαν δραματικά κοινωνικές παροχές όπως επίδομα τέκνου, φοιτητική χορηγία και άλλα. Η σκληρότερη συνέπεια της κρίσης και του κοινωνικά αβάστακτου Μνημονίου ήταν και εξακολουθεί να είναι η ψηλή ανεργία, ειδικότερα των νέων μας. Επίσης πλήγμα βαρύ δέχτηκαν ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Η μεσαία τάξη της Κύπρου συρρικνώνεται”, αναφέρει.

Καταληκτικά προσθέτει ότι “η κοινωνική οπισθοδρόμηση και η σοβαρή συρρίκνωση μισθών/εισοδημάτων μείωσε δραματικά το βοιωτικό επίπεδο και οδήγησε χιλιάδες πολίτες στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας”.

Πηγή: KYΠΕ