Η αντιπολίτευση της Συρίας θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες

{loadposition ba_textlink}

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 14 Μαρτίου, αλλά υποβάθμισε τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη του πολέμου, θα διεξαχθούν στη Γενεύη, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή μιας συμφωνίας εκεχειρίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της βίας, αλλά όχι και την παύση των μαχών.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως θα συμμετάσχει στο πλαίσιο «της δέσμευσής της στις διεθνείς προσπάθειες να σταματήσει η συριακή αιματοχυσία και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση».

Οι επικείμενες συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη νέα κυβέρνηση, στο σύνταγμα και στις εκλογές, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η HNC ανέφερε ότι θα επικεντρώσει στην εγκαθίδρυση ενός μεταβατικού κυβερνητικού σώματος με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και θα επιμείνει στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ο συντονιστής της HNC, Ριάντ Χιτζάμπ, δήλωσε πως «μέλημα της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων είναι να εκπροσωπήσει τη δίκαιη υπόθεση του συριακού λαού… και να επενδύσει σε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για την ανακούφιση του συριακού λαού από τη δυστυχία».

«Γνωρίζουμε πως εκείνοι (σ.σ. η κυβέρνηση) διαπράττουν εγκλήματα και πως ετοιμάζουν κλιμάκωση στον αέρα και στο έδαφος το επόμενο διάστημα», είπε χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο Χιτζάμπ υποστήριξε πως η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την πολιτική διαδικασία.

Πηγή: newsbeast.gr