“Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποσταθεροποιηθεί”

{loadposition ba_textlink}

Η Γερμανία και ένας “συνασπισμός προθύμων” χωρών να δέχονται απευθείας από την Τουρκία πρόσφυγες, να δεσμευθεί η Τουρκία να αποκαταστήσει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο από κοινού με την Ελλάδα, διότι στη θάλασσα δεν μπορούν να ελεγχθούν πουθενά στον κόσμο χωρίς τη συνεργασία γειτονικών χωρών και να δοθεί βίζα στους Τούρκους από την Ε.Ε. «Όλες αυτές οι ιδέες μας, υιοθετήθηκαν από την κ. Μέρκελ, η οποία υπεραμύνεται αυτής της στρατηγικής παντού», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αυστριακός επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας», Γκέραλντ Κνάους.

Ο άτυπος σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή προσθέτει, ότι επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα «πρέπει το Μάρτιο να γίνουν οι πρώτες μετεγκαταστάσεις, ούτως ώστε να πάρει μια άλλη διάσταση και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επαναπροώθηση».

Επισημαίνει, επίσης, ότι η συνεργασία με την Τουρκία «δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία εάν δεν τεθεί υπό την αιγίδα της Γερμανίας, διότι η Ε.Ε. έχει πολύ μικρή αξιοπιστία στην Τουρκία» η οποία βρίσκει έτσι και «ένα σύμμαχο σε μια εποχή κατά την οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην εξωτερική πολιτική κατά την αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη».

Ο Κνάους δηλώνει αισιόδοξος για το σχέδιό του «διότι οι άνθρωποι κλειδιά το βλέπουν θετικά». «Δεν αρκεί όμως να είναι κανείς υπέρ του σχεδίου Μέρκελ, αλλά πρέπει και να το εφαρμόσει και γρήγορα», αφού είναι εμφανές ότι «το εναλλακτικό σχέδιο του Βίκτορ Ορμπάν να υψώσουμε φράχτες δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», όπως τονίζει.

Πάντως, δεν είναι «εντελώς σίγουρος» ότι εισακούεται και στη Βιέννη. Θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορα «κατά μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. και της Σένγκεν όπως η Ελλάδα, είναι ένα βαθύ ρήγμα και κάτι πολύ ανησυχητικό», αλλά ελπίζει «ότι οι δραματικές εικόνες των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Βιέννη να συνεργασθεί γιατί μόνον έτσι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση».

Χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό hotspot ακραία ανεύθυνες, αφού «όποιος θέλει μια λύση, αυτή είναι δυνατή μόνο με την Ελλάδα. Πρέπει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, όχι να της επιτίθεται, είτε να μην την προσκαλεί και να μεγαλώνει έτσι τις δυσκολίες».

Πιστεύει δε, ότι θα υπάρξουν νέοι δρόμοι για τους δουλεμπόρους αν παραμείνει κλειστός ο λεγόμενος διάδρομος των Βαλκανίων, διότι «εκεί που υπάρχει ζήτηση ανάλογη είναι και η προσφορά. Ιδίως σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων όπου υπάρχει παράδοση να περνάνε τα σύνορα παράνομα».

Ειδικά για την προσεχή διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό ο Κνάους πρότεινε στη γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσουν ήδη το Μάρτιο «μερικές εκατοντάδες μετεγκαταστάσεις προσφύγων ημερησίως», να προετοιμασθεί «η εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε μεγαλύτερη κλίμακα» και να σταματήσει η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, διότι για κάθε πρόσφυγα που θα έπαιρναν άλλες χώρες θα έρχονταν άλλοι τρεις. Πρέπει να γίνεται κατευθείαν από την Τουρκία. Αυτό το συμμερίζεται και η κ. Μέρκελ», λέει.

Στη σύνοδο αυτή πιστεύει πως «το πρόσωπο κλειδί είναι η γερμανίδα καγκελάριος. Αν έχει το θάρρος να αναλάβει το πολιτικό κόστος, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ γρήγορα».

Για το αν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την Τουρκία επισημαίνει ότι αυτό «εξαρτάται από τα αν έχει συμφέρον η Τουρκία για μια τέτοια συμφωνία. Δεν έχει συμφέρον να μείνει μόνη με το πρόβλημα των προσφύγων, αλλά θέλει να έχει καλές σχέσεις στα δυτικά με την Ελλάδα και την Ε.Ε. συνολικά, επειδή γειτνιάζει με χώρες εμπόλεμες αλλά και με τη Ρωσία. Αν χτίσει κανείς πάνω σε όλα αυτά τότε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση μπορεί να καταστεί δυνατή», κατά τον κ. Κνάους.

Χαρακτηρίζει την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ως «μια εντελώς παράλογη απειλή, η οποία δεν θα επέλυε κανένα πρόβλημα. Αν η Ελλάδα δεν ήταν στη Σένγκεν, τότε θα ήταν η Σλοβενία το σύνορό της και θα έπρεπε να υψώσει εκείνη φράχτη. Θα έπρεπε τότε να κάνει εκείνη αυτό που κατηγορούν την Ελλάδα, δηλαδή την καταγραφή, να εφαρμόζει το Δουβλίνο», επισημαίνει.

Φρονεί ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ολόψυχα το σχέδιο Μέρκελ, διότι είναι η χώρα η οποία κυρίως ταλανίζεται από το προσφυγικό. Θα ήταν πολύ καλύτερα να πηγαίνουν οι πρόσφυγες κατ΄ ευθείαν από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. Πρέπει, επίσης, η Ελλάδα να απαιτήσει να δοθεί βίζα για την Ε.Ε. στους Τούρκους και να ενεργοποιηθεί περισσότερο στα Βαλκάνια. Να συζητήσει με τους Σέρβους -και με τα Σκόπια επίσης- το ότι αυτό που γίνεται ζημιώνει και τους ίδιους, αφού η στρατιωτικοποίηση των συνόρων σε τελευταία ανάλυση μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων».

Ο Κνάους θεωρεί επίσης ότι «οι προσδοκίες από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι μεγάλες», αφού «εκείνο το οποίο με βεβαιότητα δεν θα μπορέσει να κάνει είναι να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων».

Τονίζει δε, ότι η ευθεία σύνδεση του προσφυγικού προβλήματος με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «θα ήταν ένας πολύ αδέξιος χειρισμός και δεν θα λειτουργούσε βραχυπρόθεσμα. Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη φήμη της ως αξιόπιστος εταίρος θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης ενός μεγάλου προβλήματος. Αυτό ασφαλώς βοηθά και σε άλλα θέματα», όπως λέει.

Κρούει,όμως, και τον κώδωνα του κινδύνου πως «αν η Ελλάδα, η οποία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια κρίση αποσταθεροποιηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχεται, τότε θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη» και είναι «ευτυχής που η γερμανίδα καγκελάριος το λέει τόσο ξεκάθαρα», ενώ πιστεύει πως «υπάρχουν εδώ πολύ απλά και σαφή συμφέροντα για να βοηθηθεί η Ελλάδα» και τονίζει ότι «είναι καταστροφική η προσπάθεια επίλυσης του προσφυγικού με το να υψώνονται φράχτες κατά μιας χώρας της Ε.Ε». Είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα και ελπίζει «σύντομα να το αντιληφθούν όλοι».

Πηγή: newsbeast.gr