«Οι γυναίκες και τα γαϊδούρια δεν έχουν θέση στο κοινοβούλιο»

{loadposition ba_textlink}

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι βουλευτίνες του ιρανικού κοινοβουλίου, αλλά και ορισμένοι άνδρες συνάδελφοί τους, εναντίον ενός βουλευτή ο οποίος δήλωσε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος «για γαϊδάρους και για γυναίκες», μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Ένα βίντεο που δείχνει τον Νεντέρ Γαζιπούρ, τον νεοεκλεγέντα εκπρόσωπο της επαρχίας Ουρουμιγιέχ, να κάνει αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, τον Φεβρουάριο, κυκλοφόρησε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

«Το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος για (…) τους γαϊδάρους και τις γυναίκες», είπε στην ομιλία του, κάνοντας επίσης διάφορα άλλα σχόλια, προσβλητικά για τις γυναίκες.

Πολλοί βουλευτές, άνδρες και γυναίκες, κατήγγειλαν τον Γαζιπούρ στον γενικό εισαγγελέα, στην επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον απερχόμενο πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και στη Φατεμέχ Ραχμπάρ, την πρόεδρο των γυναικών εκπροσώπων του Σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η Ραχμπάρ είπε στην εφημερίδα Sharg ότι οι δηλώσεις του Γαζιπούρ «είναι προσβλητικές όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για όλο το κοινοβούλιο».

Αντιμέτωπος με την πιθανότητα να του ασκηθεί δίωξη, ο τουρκόφωνος βουλευτής προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας ότι «δεν μιλούσε για όλες τις γυναίκες» και διαβεβαιώνοντας ότι αν ξαναγίνονταν τώρα εκλογές «θα κέρδιζε με τις διπλάσιες ψήφους».

«Με μια τέτοια συγγνώμη δεν θα αποσύρουμε τη μήνυση», απάντησε η Φατεμέχ Ραχμπάρ.

Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε την υπόθεση αναρτώντας το βίντεο στο διαδίκτυο δέχτηκε επίθεση από αγνώστους στο Ουρουμιγιέχ, ανέφερε ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Aina News.

Στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σε σύνολο 290 εδρών, υπήρχαν μόνο 9 γυναίκες. Στο επόμενο οι βουλευτίνες θα είναι τουλάχιστον 14, ίσως και περισσότερες, αφού απομένουν να κατανεμηθούν στον δεύτερο γύρο, τον Απρίλιο, άλλες 69 έδρες.

Πηγή: newsbeast.gr