Η Βουλή “κλείνει” εκρεμότητες για ΚΥΠ και ασυμβίβαστο

{loadposition ba_textlink}

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δομή της ΚΥΠ και τη δημοσιοποίηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών προχωρά, έχουν διασκεδαστεί ανησυχίες και θα προωθηθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πριν η Βουλή στις 24 Μαρτίου. Η μη δημοσιοποίηση εγγράφου μετά την πάροδο 30ετίας θα τίθεται πλέον υπό την κρίση του ανώτατου άρχοντα του τόπου με ενημέρωση της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαϊδης, μετά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών ανέφερε ότι με βάση τα συμφωνηθέντα θα λειτουργεί αρχείο της ΚΥΠ, που θα φυλάσσεται στην ΚΥΠ και θα τυγχάνει διαχείρισης από τον Διοικητή της ΚΥΠ.

Είπε ακόμα ότι η χαρακτήριση και αποχαρακτήριση, ή καταστροφή εγγράφων θα τυγχάνει επίσης διαχείρισης από τον Διοικητή της ΚΥΠ και θα επιτρέπεται μόνο η καταστροφή εγγράφων που είναι τουλάχιστον εις διπλούν.

Αναφορικά με τη δημόσια επιθεώρηση των αρχείων, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι όλα τα έγγραφα θα τίθενται προς δημόσια επιθεώρηση με τη λήξη της 30ετίας και θα υπάρχει δυνατότητα όπως για σκοπούς δημοσίου – εθνικού συμφέροντος κάποια έγγραφα να εξαιρούνται της δημόσιας επιθεώρησης.

Για τη δημοσιοποίηση θα αποφασίζει ο Διοικητής της ΚΥΠ μετά από διαβούλευση με τριμελή συμβουλευτική επιτροπή και σε περίπτωση διαφωνίας για τη δημοσιοποίηση ή μη θα αποφασίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης

Εξήγησε επίσης ότι τα έγγραφα προς δημόσια επιθεώρηση θα μεταφέρονται στο Κρατικό Αρχείο, όπου θα εκτίθενται με βάση τον υφιστάμενο νόμο για διαχείριση εγγράφων και κρατικού αρχείου.

Η σύσταση και η λειτουργία της συμβουλευτικής επιτροπής και άλλες εκκρεμότητες για τις διαδικασίες θα ρυθμιστούν με κανονισμούς που πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η ρύθμιση που ισχύει μέχρι σήμερα για τη δημοσιοποίηση δίνει το δικαίωμα βέτο σε δημοσιοποίηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, το οποίο με τη νέα ρύθμιση αίρεται.

Είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο καθορίζει τη στελέχωση της ΚΥΠ και την ιεραρχία.

Καταλήγοντας είπε ότι γίνεται ένα βήμα μπροστά αναφορικά με τη στελέχωση και λειτουργία της ΚΥΠ και ειδικά για τη διαφάνεια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ανησυχίες του κόμματος του, επί των προνοιών του νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα θέματα στα οποία το ΑΚΕΛ έχει ιδιαίτερη ανησυχία είναι διαχείριση του αρχείου της ΚΥΠ, αναφέροντας ότι υπήρξε προσέγγιση και σε αυτό το θέμα.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου έχει επέλθει σημαντική βελτίωση και θα παρέχει στους πολίτες το δικαίωμα, μετά από καθορισμένη διαδικασία και μετά από 30 χρόνια από την κατάρτιση ενός εγγράφου τη δημοσιοποίηση.

Ασυμβίβαστο
………

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών για το ασυμβίβαστο θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να η Επιτροπή Θεσμών να αποφασίσει πως θα δρομολογηθεί ο νόμος πλαίσιο για τη σύγκρουση συμφερόντων και στη βάση της μελέτης που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με πρόθεση να ψηφιστεί πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι θα καθοριστεί η σύγκρουση ιδιωτικού με το δημόσιο συμφέρον και τη δήλωση εκ προοιμίου της πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων και τον κρατικό αξιωματούχο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η πρόταση νόμου καταργεί τις εξαιρέσεις στην άσκηση επαγγέλματος σε σχέση με το ασυμβίβαστο, αναφέροντας ότι η πρόταση νόμου θα προχωρήσει.

Διευκρίνισε ότι συζητείται επίσης η διαδικασία για συνταγματική συμβατότητα του νόμου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε ότι προχωρά η πρόταση για το ασυμβίβαστο για να κλείσει μια τρύπα που αφορά τις περιπτώσεις βουλευτών που είναι νομικοί σύμβουλοι σε ημικρατικούς οργανισμούς.

Πηγή: KYΠΕ