Ικανοποίηση από Γ. Ελεγκτή για εξοικονόμηση στις δαπάνες αποστολής ασθενών

{loadposition ba_textlink}

Την ικανοποίησή του για την εξοικονόμηση που έχει γίνει στις δαπάνες αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στα €23 περίπου εκ. το 2014, σε σχέση με €52 εκ. το 2010 εξέφρασε τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα και αυτό, όπως είπε, «σημαίνει καλύτερη διαχείριση των ποσών».

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε στο πλαίσιο εξέτασης της έκθεσής του από την Επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί η αποστολή ασθενών για θεραπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη ειδικά την πρακτική να παραπέμπονται ασθενείς σχεδόν μόνο στο ΗΒ και μόνο ιδιωτικά.

Αναφορά έκανε και στην παραπομπή γενικότερα ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι δυστυχώς μέχρι πρότινος δεν γινόταν αυτό «με ένα τρόπο ανοιχτό ή διαφανή». Τώρα, είπε, έχει αρχίσει να υπάρχει μια καλύτερη διασπορά των παραπομπών. Έκανε επίσης λόγο για πλασματική ανάγκη παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα στο παρελθόν, ή μη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων υπηρεσιών.

“Το λίπος”, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, “που υπήρχε στον τομέα των επιδοτούμενων ασθενών για ιδιωτικά ήταν πολύ και αυτό φαίνεται από τις εξοικονομήσεις που έχουν γίνει”.

Μίλησε επίσης για ανυπαρξία στο παρελθόν μητρώου καταχώρισης ασθενών που παραπέμπονταν στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, πρόσθεσε, έχει αρχίσει να τηρείται κάποιο μητρώο στο οποίο καταγράφονται όλες οι παραπομπές.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Υπηρεσία του έχει πολλές επιφυλάξεις κατά πόσο έπρεπε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός για το μηχανογραφικό σύστημα του ΓεΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2007.

Είπε μεταξύ άλλων ότι οι χορηγίες που δίνονται σε ΜΚΟ στο πλαίσιο των κρατικών χορηγιών πρέπει να τυγχάνουν ελέγχου με βάση τη νομοθεσία του 2014, «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου, χρησιμοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο δίνονται».

Σε σχόλιο του για την εξοικονόμηση που έγινε από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, είπε ότι αυτή είναι καλοδεχούμενη φτάνει να μην συνοδεύεται από ενέργειες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εξυπηρέτησης που έχουν οι ασθενείς ή να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Χαιρέτισε την ίδια ώρα τον εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται.

Απαντώντας ερωτήσεις Βουλευτών για το λεγόμενο medical auditing, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι δεν είναι ο έλεγχος το πρόβλημα, αλλά βαθύτερο και έκανε λόγο για ανάγκη να θεσπιστούν ιατρικά επίπεδα (standards).

Για το θέμα της κοστολόγησης ιατρικών πράξεων ανέφερε ότι εάν προχωρήσουμε με το σχεδιασμό που προγραμματίζεται, η διαδικασία της αυτονόμησης δρομολογείται περί τις αρχές του 2017.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν όλα τα νοσοκομεία να προσλάβουν υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουν πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους στην καταγραφή και κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων.

“Χρονικά το τοποθετώ πριν το τέλος του έτους προκειμένου στην αρχή του επόμενου έτους να τρέξει η αυτονόμηση και να γίνει και σωστός προϋπολογισμός”, είπε.

Σε τοποθέτησή της που κατατέθηκε γραπτώς στην Επιτροπή η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι «η αποτελεσματική πλέον διαχείριση των κονδυλιών και η σειρά μέτρων που λήφθηκαν περιόρισαν τις δαπάνες του Σχεδίου, οι οποίες ανήλθαν σε €11.559.198, πραγματική δαπάνη για το 2015». Συγκριτικά, πρόσθεσε, οι συνολικές πραγματικές δαπάνες για το 2014, ανήλθαν σε €22.961.274 ενώ το 2013 σε €31.202.849»

«Οι δαπάνες για το 2015 αφορούν €7.130.451 για αποστολές ασθενών στο εσωτερικό και €4.428.747 στο εξωτερικό». Σύμφωνα με την ίδια σημαντικότερος λόγος της μείωσης της δαπάνης εξωτερικού αποτελούν «οι σοβαρές και ενδελεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται» για αποστολή ασθενών σε χώρες κράτη μέλη της ΕΕ με βάση το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.

Σοβαρά τα θέματα ασφάλειας στο κτήριο που στεγάζει το Γενικό Χημείο
—————

Στα πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Γενικό Χημείο του κράτους αναφέρθηκε η Διευθύντριά του Πόπη Κανάρη. Όπως είπε αντιμετωπίζονται «σοβαρά λειτουργικά προβλήματα», αφού το κτίριο οικοδομήθηκε το 1970 με προοπτική 10 – 15 ετών χωρίς αντισεισμικές πρόνοιες.

Από τότε μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, άλλαξαν πολύ τα δεδομένα αφού σήμερα λειτουργούν 21 εργαστήρια και το Χημείο προσφέρει υπηρεσίες σε όλα τα Υπουργεία.

Σύμφωνα με την ίδια , εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας αφού το Χημείο καλείται να επεξεργαστεί ραδιενεργά, τοξικά και άλλα εύφλεκτα υλικά «μέσα σε παράγκες». Ανέφερε ότι έχει εισηγηθεί διάφορες λύσεις και πως της έχει αναφερθεί από τα δημόσια έργα ότι το 2017 θα πρέπει να δοθεί ένα σεβαστό ποσό για να ξεκινήσει τουλάχιστον ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Πηγή: KYΠΕ