Ι. Νικολάου: “Ποινικοποίηση ταξιδιών ξένων μαχητών σε εμπόλεμες ζώνες”

{loadposition ba_textlink}

Την ποινικοποίηση των λεγόμενων ταξιδιών Ευρωπαίων ξένων μαχητών προς τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών δικαιοσύνης των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Οι 28 σημείωσαν επιπλέον πρόοδο σε σχέση με την οδηγία για την κατοχή και πώληση όπλων, το θέμα της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων ταξιδιωτών (PNR) αλλά και θέματα ανεξάρτητα της τρομοκρατίας όπως οι οργανωμένες διαρρήξεις, τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και οι ψηφιακές συμβάσεις.

Το Συμβούλιο των υπουργών δικαιοσύνης ξεκίνησε τις εργασίες του με τήρηση μονόλεπτης σιγής προς τιμή της 11ης Μαρτίου, Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων τρομοκρατίας και των οικογενειών τους, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και στις οικογένειες τους διεθνώς, και στέλνοντας το μήνυμα ότι “η Ευρώπη θυμάται, πονά και εργάζεται για την πρόληψη και την αποτροπή τέτοιων βίαιων εγκλημάτων στο μέλλον”, αναφέρει ο υπουργός δικαιοσύνης Ι.Νικολάου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, σε ό,τι αφορά στο κύριο μέρος των εργασιών, οι 28 εξέτασαν την εφαρμογή των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Δικαιοσύνης της 20ής Νοεμβρίου 2015, το οποίο είχε συγκληθεί εκτάκτως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Τα Συμπεράσματα αφορούν κυρίως μέτρα πρόληψης ενάντια στην τρομοκρατία, όπως είναι η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και των τεχνικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη δίωξη των τρομοκρατών, καθώς και η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο.

Ο Υπουργός θεωρεί “σημαντική εξέλιξη στην υλοποίηση των μέτρων αυτών” την επίτευξη Πολιτικής Συμφωνίας επί του κειμένου της νέας Οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία, μεταξύ άλλων, ποινικοποιεί τα ταξίδια των ξένων μαχητών στις ζώνες συγκρούσεων με σκοπό να διαπράξουν τρομοκρατικές πράξεις ή να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχάρει την Ολλανδική Προεδρία και την Κομισιόν γιατί “η ρύθμιση ενός τόσο σημαντικού θέματος προωθήθηκε αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τρεις μήνες περίπου”.

“Επικροτούμε το γεγονός ότι σήμερα επιδείχθηκε η αναγκαία πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας”, είπε ο υπουργός στην παρέμβασή του, “η οποία βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο παρέχοντας τα αναγκαία εχέγγυα και μέσα στις διωκτικές αρχές των χωρών μας για αποτελεσματική καταπολέμηση και αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής”, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.

Σε σχέση με την πρόοδο για την υιοθέτηση της Πρότασης Οδηγίας σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και κατοχής όπλων κ.Νικολάου καλωσόρισε την απόφαση για αύξηση των μέτρων ασφαλείας καθώς και την έγκαιρη και ποιοτική ανταλλαγή πληροφοριών.

“Στόχος μας”, ανέφερε, “αποτελεί η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη σημερινή απόφαση ενισχύονται τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ως ΕΕ, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατών απειλών”.

Επιπλέον οι 28 ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτάχυνση τη διαβούλευση για την υιοθέτηση της Οδηγίας για την ανταλλαγή δεδομένων επιβατών (PNR), η οποία εγκρίθηκε από τους Υπουργούς τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού θεωρείται ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό των μετακινήσεων υπόπτων τρομοκρατών.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στα πλαίσια της οποίας λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών και ευάλωτων στόχων, την εφαρμογή αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων και την συνεχή αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Τόνισε μάλιστα ότι έχουν ληφθεί, επίσης, μέτρα για “την επαγρύπνηση του προσωπικού που εργάζεται σε υπηρεσίες ασφαλείας και του προσωπικού που εργάζεται σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες” και έχει ξεκινήσει διάλογος με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών για τη συμβολή τους στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Τέλος οι 28 συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των οργανωμένων διαρρήξεων, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, το οποίο παρουσιάζει αυξητική πορεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, θέμα που απασχόλησε και τις Κυπριακές Αρχές, με τους 28 να επεσήμαναν την ανάγκη συνεργασίας με χώρες όπως η Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία αλλά και με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και διεξαγωγής κοινών επιχειρήσεων.

Οι 28 Υπουργοί είχαν επίσης μια πρώτη συζήτηση για το θέμα των Ψηφιακών Συμβάσεων που αποτελούν τμήμα της στρατηγικής για τη ψηφιακή ενιαία αγορά στην Ευρώπη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή, κυρίως σε σχέση με τη δικαιοδοσία στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: KYΠΕ