Υπ. Παιδείας:”Συστηματικά εργάζεται η Κυβέρνηση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση”

{loadposition ba_textlink}

Σημείωσε πως η “απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, παγιώνεται συνεχώς”. Η Κυβέρνηση, συνέχισε, εργάζεται συστηματικά, ώστε, μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα.

Mια λύση, συνέχισε, που να διασφαλίσει την ιστορική συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Τάλας και της Κισσόνεργας, που θυσιάστηκαν κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 1959, Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού και Γεώργιου Μιχαήλ, καθώς και του Χαράλαμπου Καραγιάννη, που έχασε τη ζωή του το 1965, ενώ υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού στην Τάλα, προϊσταμένου που Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο κ. Καδής ανέφερε, πως τα μνημόσυνα των ηρώων μας πρέπει να γίνονται αφορμή για να αποδίδουμε με έργα τις τιμές που τους αξίζουν, προκειμένου να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Σήμερα, τόνισε, 60 χρόνια μετά, έχουμε χρέος να μνημονεύουμε το ηρωικό έπος του 55- 59, να αντλούμε και να αξιοποιούμε τα διαχρονικά του διδάγματα.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καδής, είπε ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ, είπε, για πρώτη φορά, στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως πέραν από την προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει στρατηγικές συμμαχίες, με την ανάπτυξη πολυθεματικών συνεργασιών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Θέλουμε, συνέχισε, “να αναδείξουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες ευρύτερη περιοχή”.

Ο κ. Καδής είπε ακόμη πως μέσα από αυτές μας τις προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του κράτους μας και έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, “επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προόδου”.

Θέλουμε- όπως είπε- μια Κύπρο απαλλαγμένη από κατοχικό στρατό και αναχρονιστικές εγγυήσεις, μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Το δίκαιο του αγώνα μας, τα διδάγματα από τις θυσίες των ηρώων μας και οι διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας αποτελούν σταθερά στηρίγματα στην πορεία μας, είπε ο Υπουργός Παιδείας, λέγοντας, πως “οφείλουμε να προχωρήσουμε με ενότητα και σύνεση, θέτοντας το «εμείς» πάνω από το « εγώ» , με την ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας”.

Αναφερόμενος στους ήρωες που τίμησαν οι κοινότητες Τάλας και Κισσόνεργας, είπε πως τα νέα αυτά παιδιά έγραψαν το τιμημένο έπος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και δίδαξαν με το παράδειγμα τους πως οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικά συμφέροντα και θυσίες.

Ο κ. Καδής είπε πως το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες μας, είναι να αγωνιστούμε στη βάση αυτών των αξιών και να πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα.

 

Πηγή: KYΠΕ