ΗΠΑ: Χαιρετίζουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

{loadposition ba_textlink}

Αυτό αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, που εκδόθηκε χθες βράδυ και στην οποία παράλληλα επαινούνται οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της Τουρκίας να προσφέρει απλόχερα φιλοξενία σε περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα αμετάβλητο ενδιαφέρον για την ευημερία των προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αναζητήσουν ασφάλεια και ευκαιρίες στην Ευρώπη. Επαινούμε το λεκτικό της συμφωνίας που επιβεβαιώνει ότι όλοι οι πρόσφυγες δικαιούνται πρόσβαση στην προστασία, το οποίο καθιστά σαφές ότι η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε πλήρη ταύτιση με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Κίρμπι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υιοθετεί σθεναρά την ανάληψη δράσης για να τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες λαθρεμπορίας που λυμαίνονται και εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες.

«Οι δράσεις αυτές θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της συμφωνίας, μαζί με την ταχεία καταγραφή και επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, την ανθρώπινη μεταχείριση των επιστροφών μεταναστών, τη γρήγορη παροχή της υπεσχημένης υποστήριξης προς την Ελλάδα και την Τουρκία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους να μοιραστούν την ευθύνη της επίσημης μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων», πρόσθεσε.

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς τις πληγείσες χώρες και να βοηθήσουν άλλες χώρες γειτονικές της Συρίας.

«Εκτός από τις δικές μας συνεισφορές σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις – και τις προσπάθειες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων – θα διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση του κόσμου να κάνει περισσότερα, μεταξύ άλλων με τη σύγκληση από τον πρόεδρο της συνόδου κορυφής για τους πρόσφυγες, στη Νέα Υόρκη, στις 20 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους», είπε.

Πηγή: KYΠΕ