Κασουλίδης: “Tο άνοιγμα κεφαλαίων βλάπτει την επίλυση του Κυπριακού”

{loadposition ba_textlink}

Την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως το άνοιγμα κεφαλαίων βλάπτει την επίλυση του Κυπριακού και πως τα δύο ζητήματα πρέπει να συντονιστούν εξέφρασε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

“Η Κύπρος”, ανέφερε, “σέβεται όσους εταίρους της πιστεύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό και γι’αυτό αποδέχθηκε τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επί του θέματος”. Διευκρίνισε, όμως, ότι “άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην παρούσα φάση του Κυπριακού το μόνο που μπορεί να πετύχει θα είναι να βλάψει τις εν εξελίξει συνομιλίες”.

“Η απαίτηση της Τουρκίας να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια δεν συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”, υπογράμμισε. Αφού σημείωσε, στη συνέχεια, ότι “ούτε το άνοιγμα κεφαλαίων αλλά ούτε και η άρνηση ανοίγματός τους βοηθούν στην παρούσα περίπτωση”, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε “το θέμα του συγχρονισμού των δύο διαδικασιών εφόσον με την επίλυση του Κυπριακού θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία”.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση επεδείχθη κατανόηση για τις θέσεις της Κύπρου και δεν ασκήθηκε καμία πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι “η Κύπρος ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια θα επανενταχθεί στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

“Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας”, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Καταλήγοντας, αφού σημείωσε ότι “οι οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο είναι θετικές”, τόνισε ότι “η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου David Lidington, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου.

Πηγή: KYΠΕ