Κασουλίδης: Προς όφελος της ΕΕ ένας σταδιακός ευρύτερος διάλογος με τη Ρωσία

“Η ΕΕ ομόφωνα εξέφρασε τη δέσμευσή της για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και έλαβε, σε πνεύμα αλληλεγγύης, συγκεκριμένες αποφάσεις”, τόνισε σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ιωάννης Κασουλίδης, καθιστώντας όμως σαφές ότι η ΕΕ έχει να κερδίσει από τη διεύρυνση των επαφών με την Μόσχα.

Καθώς η υπόθεση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν το Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την παρέμβασή του αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ από όλους τους εμπλεκόμενους, καλωσόρισε τις συνεχείς προσπάθειες της Γερμανίας και Γαλλίας στα πλαίσια του Σχηματισμού της Νορμανδίας και υπενθύμισε τις κοινές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ευρύτερο φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στα διεθνή δρώμενα και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει σταδιακά να εμπλακεί σε έναν ευρύτερο διάλογο μαζί της.

Αυτό θα αποβεί προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, ιδιαίτερα υπό το φως των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία παρουσίασε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση επί του εδάφους, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, στα πλαίσια ανεπίσημου γεύματος οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, στην παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ κ.Martin Kobler.
πηγη:κυπε