Κίνδυνος για αποκλεισμό της Κύπρου από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

{loadposition ba_textlink}

Η Κύπρος κινδυνεύει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθώς δεν βρίσκεται ακόμα στην επενδυτική βαθμίδα με βάση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, ενώ αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος Μαρτίου δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είχε εξαιρέσει την Κύπρο από την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση που απαιτείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η άρση της εξαίρεσης και η απώλεια της επιλεξιμότητας για το Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων του δημόσιου τομέα αποτελεί συνέπεια των κανόνων εξασφαλίσεων και του τέλους του προγράμματος», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Παράλληλα το Ρόιτερς επικαλείται πηγή με γνώση της κατάστασης, η οποία αναφέρει ότι οι συνέπειες του αποκλεισμού της Κύπρου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να είναι περιορισμένες για τις τράπεζες της Κύπρου, αφού με την πάροδο του χρόνου έχουν βελτιώσει τη χρηματοδοτική τους θέση.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει ήδη αγοράσει κυπριακά κρατικά ομόλογα αξίας 285 εκατομμυρίων.

Η Κύπρος αξιολογείται χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα των μεγάλων οίκων αξιολόγησης Moody`s, Standard and Poor`s και Fitch και για χρειάζεται 3 με 4 αναβαθμίσεις, ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης, για να καταφέρει να την φτάσει. Στις 18 Μαρτίου αναμένονται δύο νέες αξιολογήσεις για την Κύπρο από τους Moody`s και Standard and Poor`s.

Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα πετύχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και θα εισέλθει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: KYΠΕ