Κυπριακό και γενοκτονία Αρμενίων στη συνάντηση Ομήρου – Σαργκσιάν

{loadposition ba_textlink}

Το Κυπριακό, η Αρμενική Γενοκτονία αλλά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση «κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας και αναφέρθηκε στην ακμάζουσα αρμενική κοινότητα που, ως αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, συνδέει τις δύο χώρες και τους λαούς τους». Αναφέρθηκε επίσης, προστίθεται, στην ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, που πέρυσι υιοθέτησε η Κυπριακή Βουλή με τροπολογία του σχετικού Νόμου.

«Υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του μπορούν μόνο να ευοδωθούν με την εποικοδομητική συνεργασία της Τουρκίας και την απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων», αναφέρεται.

Συμπληρώνεται ότι «καυτηρίασε δε το παράδοξο του γεγονότος ότι η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ παράλληλα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε επίσης «τη βαθειά εκτίμησή του για την ολόθερμη στήριξη και συμπαράταξη της Αρμενίας στις θέσεις της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη βούληση για κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, στη βάση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, καθώς και του διεθνούς δικαίου».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αναφερόμενος στις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών, με ρίζες στη μακραίωνή τους ιστορική πορεία, που βασίζονται και σε κοινές αρχές και αξίες, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό για την σταθερή στήριξη έναντι της χώρας του, ενώ εξήρε τη μέριμνα και το σεβασμό που επιδεικνύονται προς την αρμενική κοινότητα στην Κύπρο», σημειώνεται.

Εξέφρασε επίσης «τις θερμές του ευχαριστίες για την έμπρακτη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αναγνώριση αυτή, όχι μόνο ως τυπική πράξη, αλλά και ως αγώνας στο διηνεκές για αποφυγή επανάληψης του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κ. Σαργκσιάν «στηλίτευσε επίσης τη στάση που τηρεί η Τουρκία στο Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι η Αρμενία θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου».

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη άριστης συνεργασίας των δύο χωρών στα διεθνή βήματα, περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών.

Τον Αρμένιο Πρόεδρο συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Edward Nalbandian, Διασποράς Hranush Hakobyan, Πολιτισμού Hasmik Poghosyan και Εκπαίδευσης και Επιστημών Levov Mkrtchyan, καθώς και ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα) Gagik Ghalachian. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Πηγή: KYΠΕ