Κοιν. Επ. Περιβάλλοντος: ” Aνάγκη κατοχύρωσης των Επιστημόνων Περιβάλλοντος

{loadposition ba_textlink}

Με την ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματος των επιστημόνων και μηχανικών περιβάλλοντος ασχολήθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος σε μια συνεδρία στην οποία συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Ευγένιος Χαμπουλλάς είπε ότι κατά τη διάρκειά της “έγινε μια ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα και προέκυψαν πάρα πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα”.

Πρόσθεσε ότι τα πιο σημαντικά εξ αυτών “είναι η μεγάλη αδυναμία όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες τις οποίες σήμερα υποβάλλουν στις υπηρεσίες μας όποιοι θέλουν”.

“Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, επειδή ακριβώς είναι κατοχυρωμένοι αυτοί οι επιστήμονες όποιος θέλει διατάσσει, εκπονεί και υπογράφει περιβαλλοντική μελέτη η οποία γίνεται αποδεκτή από τις υπηρεσίες και μπορεί να αφορά μεγάλα έργα, μεγάλες αναπτύξεις, τα οποία θα έπρεπε να τύγχαναν περιβαλλοντικής διαχείρισης και μετά την εκτέλεσή τους”, είπε ο κ. Χαμπουλλάς.

Ανέφερε πως “μπορεί ένας ιατρός, ένας δάσκαλος, ένας δημοσιογράφος, ένας Βουλευτής, όποιος θέλει, να κάνει μια περιβαλλοντική μελέτη, να γράψει τα δικά του τα οποία θα βρει σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, να την παραδώσει και να πάρει έγκριση μια μεγάλη ανάπτυξη”.

Ο κ. Χαμπουλλάς είπε ότι το άλλο πρόβλημα που έχει διαφανεί είναι ότι “δυστυχώς λόγω του ότι δεν υπάρχει σωστός συντονισμός και διασύνδεση των αναγκών της αγοράς περιβάλλοντος με την αγορά εργασίας αναμένεται ότι μέχρι το 2020 να υπάρχουν πέραν των πέντε χιλιάδων άνεργων επιστημόνων σε αυτό τον κλάδο”.

Στις δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννης, είπε ότι “μέχρι το 2020 θα υπάρχουν πέραν των πέντε χιλιάδων ανέργων στον κλάδο των επιστημόνων περιβάλλοντος και δυστυχώς αυτό το επάγγελμα δεν είναι σήμερα κατοχυρωμένο, και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα με τους επιστήμονες περιβάλλοντος να μην μπορούν να εγγραφούν στο ΕΤΕΚ, χωρίς την απόκτηση πτυχίου μηχανικού”.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, “οι περιβαλλοντικές μελέτες γίνονται από μή πτυχιούχους επί του θέματος για αυτό και θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί το επάγγελμα των επιστημόνων περιβάλλοντος”.

Ο κ. Τζιοβάννης, χαιρέτισε την εξαγγελία του Τμήματος Περιβάλλοντος όσον αφορά την ετοιμασία σχετικού Νομοσχεδίου για την νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες ούτως ώστε να γίνει διαβούλευση και με την νέα Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μάη, να τεθεί προς έγκριση”.

“Ως Επιτροπή Περιβάλλοντος θα παρακολουθούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα και θα επανέλθουμε ούτως ώστε να επιλυθεί ένα τεράστιο θέμα το οποίο έχει προκύψε”, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Επί του ιδίου θέματος, ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2010 η ίδια η Αρχή Ανθρώπινου Δυναμικού είχε διεξάγει έρευνα και εξέδωσε και σχετικό έντυπο στο οποίο διατείνεται ότι στην επόμενη δεκαετία,, αυτή δηλαδή που διατρέχουμε, θα υπήρχαν 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας για άτομα τα οποία ασχολούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, “σήμερα μάθαμε από τους ίδιους τους επιστήμονες περιβάλλοντος ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν έως και επτά χιλιάδες άνεργοι στον τομέα των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, δηλαδή, είναι ένα κλασσικό παράδειγμα για το πώς η προοπτική και η ελπίδα μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε κατάρα”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “εκεί που υπήρχαν θέσεις εργασίας προβλεπόμενες, λόγω της οικονομικής κρίσης, φτάσαμε να έχουμε ανέργους αντί θέσεις εργασίας”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε εισηγήσεις και προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε και σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, τις καταθέσαμε και ενώπιον των αρμόδιων Υπουργών στα πλαίσια της πρότασής μας από το 2013 για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και εργοδότηση ατόμων που έχουν σπουδάσει σε κλάδους σχετικούς με το περιβάλλον”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “μέχρι σήμερα ούτε το θεσμικό πλαίσιο (για κατοχύρωση των επαγγελμάτων αυτών) έχει ολοκληρωθεί και προχωρήσει ούτε έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες εκείνες υποδομές και προοπτικές για να δοθεί σε μια μεγάλη κατηγορία νέων επιστημόνων που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος να εργοδοτηθούν στην Κύπρο”.

“Αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη απώλεια γιατί οι άνθρωποι αυτοί πίστεψαν σε αυτά που έλεγαν τα Υπουργεία και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, σπούδασαν περιβαλλοντικά θέματα, και τώρα είναι άνεργοι”, είπε ο κ. Περδίκης.

Πηγή: KYΠΕ