Κοινή θέση παρουσίαζουν οι 28 σήμερα το πρωί στον Νταβούτογλου

{loadposition ba_textlink}

 

Στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου θα παραστεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, της χώρας που έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Τρεις πηγές, από την Κομισιόν, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ολλανδική προεδρία, μίλησαν στο ΚΥΠΕ και ανέφεραν ότι αφενός οι 28 μεταξύ τους έχουν καταλήξει στο κείμενο της συμφωνίας, αφετέρου το κείμενο αυτό λαμβάνει υπόψη τις κυπριακές ανησυχίες. “Δεν αναφέρει αριθμό ή κεφάλαια ονομαστικά και παραπέμπει στα συμπεράσματα των προηγουμένων συνόδων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο”, σημείωσαν.

Υπό αυτό το πρίσμα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε “ικανοποιημένος”, εξερχόμενος του κτιρίου όπου διεξήχθη η Σύνοδος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απάντησε σε επιμέρους ερωτήσεις, παρέπεμψε στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολλάντ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει κάποια θέση της Γαλλίας και υπενθύμισε ότι είναι έτοιμος ακόμα και για βέτο αν χρειαστεί.

Οργανωτικά οι 28 θα περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών με τον κ. Νταβούτογλου και στη συνέχεια θα συνέλθουν και πάλι σε σώμα, θα επικυρώσουν τη συμφωνία και στο τέλος θα προσκαλέσουν τον κ. Νταβούτογλου στην αίθουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι εκ των 28 ηγετών αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις, ενώ όσοι τοποθετήθηκαν, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντζι μετέφεραν μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αυριανές επαφές.

Πηγή: KYΠΕ