Κομισιόν: “12 κράτη της ΕΕ παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες”

{loadposition ba_textlink}

Τα κράτη μέλη της ΕΕ σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών στις οικονομίες τους, σύμφωνα με την Κομισιόν και το χειμερινό πακέτο ειδοποίησης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από το Στρασβούργο.

Η γενική διεύθυνσης οικονομικών που συνέταξε τις εκθέσεις συμπεραίνει “πρόοδο στην υλοποίηση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος, αν και σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την χώρα και τον τομέα πολιτικής”.

Η έκθεση αφορά 18 κράτη μέλη, στα όποια πέρσι κρίθηκε απαραίτητη “η διενέργεια εμπεριστατωμένων ανασκοπήσεων” ώστε να διαπιστωθεί αν αντιμετώπιζαν μακροοικονομικές ανισορροπίες. Από αυτές οι 6 δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ οι 12 αντιμετωπίζουν είτε ανισορροπίες είτε υπερβολικές ανισορροπίες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιο για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, : «Η ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ συνεχίζεται και πολλά κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων των οικονομιών τους. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι λιγότερα τα κράτη μέλη που θεωρείται ότι έχουν ανισορροπίες. Εν τούτοις, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα και αποτελούν αιτία ευπάθειας σε πολλές χώρες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να γίνουν οι οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές για τη μείωση του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, την αντιμετώπιση των αδυναμιών στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινωνικών συστημάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.»

Παρομοίως η Μαριάν Τάισεν, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, δήλωσε κατά την παρουσίαση του πακέτου πως : «μολονότι η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, τα κράτη μέλη σημειώνουν, συνολικά, πρόοδο στην επιστροφή των ατόμων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συνεχίζει να κατευθύνει τις μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών με γνώμονα τη διευκόλυνση της επανόδου των ατόμων στην απασχόληση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, με γραπτή του ανακοίνωση σχολιάζει ότι «διαπιστώνουμε σήμερα ότι εκείνες οι χώρες που κινήθηκαν ταχύτερα και τόλμησαν περισσότερο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους, απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Άλλες χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη για τους πολίτες τους. Έχουμε υποβάλει λεπτομερή διάγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα και ανυπομονώ να τα συζητήσουμε με τις εθνικές αρχές, προκειμένου να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο τρόπος με τον οποίο κατατάσσει η Κομισιόν τις χώρες με το σχετικό πρόβλημα άλλαξε φέτος και από 6 κατηγορίες υπάρχουν πια 4: “απουσία ανισορροπιών, ανισορροπίες, υπερβολικές ανισορροπίες και υπερβολικές ανισορροπίες με λήψη διορθωτικών μέτρων (διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών).”

Ως εκ τούτου με τα φετινά στοιχεία:
– Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία διαπιστώνεται ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.
– Η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Σουηδία και η Σλοβενία διαπιστώνεται ότι αντιμετωπίζουν ανισορροπίες.
– Η Αυστρία και η Εσθονία, για τις οποίες εκπονήθηκαν εμπεριστατωμένες ανασκοπήσεις για πρώτη φορά εφέτος, θεωρούνται ότι δεν αντιμετωπίζουν ανισορροπίες.
– Το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνεται ότι δεν εμφανίζουν ανισορροπίες.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η Κομισιόν θα διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη, με σκοπό αν απευθύνει συστάσεις.
Τον Απρίλιο, τα κράτη μέλη αναμένεται να υποβάλουν τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας (για τις χώρες της ζώνης του ευρώ) ή τα προγράμματα σύγκλισης (για τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ)και μετά η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει μια νέα δέσμη ειδικών ανά χώρα συστάσεων, με στόχο τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι συστάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης “δημοσιονομική καθοδήγηση” και θα βασίζονται στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που θα ενσωματώνουν τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 που επικυρώθηκαν από την Eurostat.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που υπόκεινται επί του παρόντος σε προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, δεν καλύπτονται από την σημερινή δέσμη.

Πηγή: KYΠΕ