Κομισιόν: Άμεση βοήθεια 95 εκατ. στην Τουρκία για το προσφυγικό

{loadposition ba_textlink}

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την άμεση παροχή βοήθειας ύψους 95 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Τουρκία.

Ο λόγος για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Αυτά αφορούν αφενός 55 εκατ. για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των παιδιών από τη Συρία για την πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση στην Τουρκία, και αφετέρου 40 εκατ. σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) και σε στενή συνεργασία με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

«Τα παιδιά προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία πρέπει να έχουν πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση, έτσι ώστε να μπορούν να ελπίζουν ότι θα χτίσουν μια φυσιολογική ζωή στο μέλλον. Η νέα χρηματοδότηση θα συμβάλει στη γεφύρωση των υφιστάμενων κενών και θα στείλει στο σχολείο 110.000 παιδιά από τη Συρία, επιπλέον των 200.000 μαθητών που υποστηρίζει ήδη η ΕΕ. Αυτό θα συμπληρώσει τις αξιέπαινες προσπάθειες παροχής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες των τουρκικών αρχών», δήλωσε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επισκέφθηκε τα στρατόπεδα προσφύγων στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Xρήστος Στυλιανίδης, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε: «Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες στην Τουρκία από την αρχή της κρίσης και η νέα Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες μας επιτρέπει να παράσχουμε ακόμη περισσότερη και καλύτερη βοήθεια. Η νέα χρηματοδότηση των 40 εκατ. που παρέχουμε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα βοηθήσει έτσι ώστε να φτάσει σε 735.000 πρόσφυγες από τη Συρία η επισιτιστική βοήθεια».

Πηγή: newsbeast.gr