Κόμματα ζητούν από τις τράπεζες καλύτερη αντιμετώπιση των δανειοληπτών σε ξένο νόμισμα

{loadposition ba_textlink}

Η Επιτροπή συζήτησε τη Δευτέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες δανειολήπτες που συνήψαν δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, στη σημερινή συνεδρία δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, τα οποία αναμένεται να είναι ενώπιον της Επιτροπής το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου που η Βουλή θα έχει κλείσει ενόψει και των εκλογών.

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν τρέξει προς τους δανειολήπτες για να τους φέρουν κοντά για να βρουν λύσεις. Αναμένουν να πάνε οι ίδιοι οι δανειολήπτες να το ζητήσουν. Φαίνεται ότι στην αρχή δεν αντιμετωπίζονται οι δανειολήπτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπάρχει μια άρνηση» είπε ο κ. Βότσης.

Φαίνεται, πρόσθεσε, «πως όταν τα πράγματα οδηγηθούν λίγο πριν τα recoveries (ανάκτηση), εκεί βρίσκονται λύσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ικανοποιητικές».

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα για αναδιαρθρώσεις ή συνεννόηση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, τα οποία οφείλονται στις πιέσεις που ασκεί η Βουλή και η Επιτροπή Οικονομικών και προειδοποίησε ότι «οι τράπεζες οφείλουν να ανταποκριθούν διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση».

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των δανειοληπτών τα βήματα αυτά δεν είναι σημαντικά, είπε ο κ. Ευαγόρου, προσθέτοντας πως οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για το πόσα από αυτά τα δάνεια έχουν αναδιαρθρωθεί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η πρόταση νόμου του κόμματος για νομοθετική ρύθμιση «ώστε επιτέλους οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο πιο γενναιόδωρο αυτά τα δάνεια», συμπληρώνοντας πως «υπήρχε μια άτυπη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και τραπεζών ώστε να φορτώσουν τον κόσμο με αυτά τα δάνεια σε ξένο νόμισμα».

Πηγή: KYΠΕ