Ξεπουλούν τα ογκολογικά του Δημοσίου, στους τραπεζίτες

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι δυο Διευθυντές των Ογκολογικών Τμημάτων των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού, τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τη Διεύθυνση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να αποδεχθούν την εκχώρηση των Ογκολογικών του Δημοσίου, στη Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «24», προς επίτευξη αυτού του στόχου και κατ επέκταση την μετατροπή των τμημάτων του Δημοσίου σε παραρτήματα του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, ζήτησε πρόσφατα σε επιστολή της τόσο προς τον Υπουργό όσο και στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, η Προεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Αντρούλα Βασιλείου.
Το γεγονός αυτό αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της εφημερίδας μας, για το στόχο της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταδιακό ξεπούλημα των υπηρεσιών υγείας των δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Αρχής γενομένης από τον ευαίσθητο τομέα του καρκίνου όπου στην προκειμένη περίπτωση,«χαρίζεται» στο τραπεζικό κατεστημένο. Οπως έγκυρα πληροφορούμαστε, οι πιέσεις που δέχονται οι συγκεκριμένοι γιατροί, είναι αφόρητες και προκειμένου να ενδώσουν, τους υπόσχονται μισθολογική αναβάθμιση-κάτω από το τραπέζι- στο επίπεδο της αμοιβής των γιατρών του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας, η οποία σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από το κράτος.
Οι διαδικασίες ξεπουλήματος των υπηρεσιών του καρκίνου στην Τράπεζα Κύπρου, προχωρούν τάχιστα , ενώ όπως πληροφορούμαστε γι αυτό το σκοπό, έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα στο Υπουργείο σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού, της Διεύθυνσης του υπουργείου, των δυο προϊσταμένων γιατρών και της Διεύθυνσης του Ογκολογικού Κέντρου. Το σύνθημα τους, είναι να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό των καρκινοπαθών, προσπαθώντας έτσι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, τα Τμήματα του δημοσίου, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά τα σε Μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας- όπως είναι η Αροδαφνούσα-για ασθενείς τελικού σταδίου.
Απαραίτητα τα Ακτινοθεραπευτικά στο δημόσιο
Κι αυτό τη στιγμή που ουκ ολίγες φορές, επισημάνθηκε από διάφορους εμπειρογνώμονες, τους οποίους η ίδια η τράπεζα πλήρωσε για την διενέργεια των διαφόρων ερευνών- όπως πρόσφατα της ειδικού από την Αυστραλία- η ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέτρων στα κρατικά νοσηλευτήρια και κατ επέκτασηαύξηση των γραμμικών επιταχυντών, ώστε να παρέχεται η σωστή θεραπευτική αγωγή σε όλους τους καρκινοπαθείς.
Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησαν Αυστραλοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την οποία, διαπιστώνεταιότι στη Κύπρο μόνο το 30% των νέων περιστατικών καρκίνου υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, ενώ το ποσοστό των καρκινοπαθών που θα έπρεπε να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία υπολογίζεται πάνω από το 50%. Συνεπώς, 1400 ασθενείς το χρόνο, παραμένουν χωρίς ακτινοθεραπεία με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, η οποία, σύμφωνα με μελετες της Ε.Ε. είναι πιο επικερδής για γιατρούς και εμπόρους.
Σε ότι αφορά στους γραμμικούς επιταχυντές, οι ανάγκες της Κύπρου από το 2009 ήταν 7. Αυτό λέει και η Στρατηγική του Καρκίνου που ενέκρινε η Βουλήτο 2009. Το Ογκολογικό Κέντρο, έχει από το 2010 μόνο 3 γραμμικούς επιταχυντές, ενώ υπολείπονται άλλοι 4. Ως εκ τούτου θεωρείται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών νοσηλευτηρίων με γραμμικούς επιταχυντές, ενώ να σημειώσουμε ότι η στασιμότητα που παρατηρείται οδήγησε ένα ένα τους ογκολόγους του δημοσίου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να εργοδοτηθούν στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε. μια χημειοθεραπεία κοστίζει 22.000 ευρώ σε αντίθεση με την ακτινοθεραπεία η οποία στοιχίζει 2,500.Μάλιστα η ακτινοθεραπεία στη Κύπρο χρεώνεται ακριβότερα σε σύγκριση με άλλες, χώρες της Ευρώπης,εξαιτίας του μονοπωλίου που υπάρχει.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη να αναφέρουμε ότι πολύ σύντομα αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το νέο Ογκολογικό Τμήμα στη Λεμεσό το οποίο θα λειτουργεί εντός της Πολυκλινικής «Υγεία».
Δρ. Σταύρου. «Αποκρύπτουν την έρευνα και παραπλανούν»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο γνωστός χειρουργός και πρώην Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ. Σταύρος Σταύρου διερωτήθηκε κατ αρχήν, γιατί δεν έδωσαν το πλήρες περιεχόμενο της έρευνας, στη δημοσιότητα και κατηγόρησε το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, ότι χρησιμοποιεί τα αποτελέσματά της κατά το δοκούν.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «24» ο Δρ. Σταύρου, ανέφερε ότι καταρρίπτονται σαν «χάρτινος πύργος» οι ισχυρισμοί του Ογκολογικού της Τράπεζας , ενώπιον της Βουλής, ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής και συνεπώς εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς, επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσουν την κατάσταση αποκρύβοντας ότι η εν λόγω λίστα δεν υπάρχει, ακριβώς γιατί στη Κύπρο υπάρχουν ασθενείς που δεν ακτινοθεραπεύονται. Επεσήμανε επίσης την έλλειψη πρωτοκόλλων επικοινωνίας και συντονισμούανάμεσα στους θεράποντες ιατρούς των Νοσοκομείων και του Ογκολογικού, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι ασθενείς να παγιδεύονται σε ένα χαώδες περιβάλλον μη γνωρίζοντας που να απευθυνθούν αλλά και πολλές φορές να πέφτουν θύματα αντιφατικών ιατρικών οδηγιών και παραπομπών.
Σε ότι αφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του μονοπωλίου που υπάρχει στην παροχή ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών, ο δρ. Σταύρου, ανέφερε ότι αυτό αφαιρεί από τον ασθενή την δυνατότητα της αποτελεσματικής παρέμβασης ή της προβολής οποιασδήποτε απαίτησης ή παραπόνου σχετικά με οποιαδήποτε πτυχή της μεταχείρισης της οποίας τυγχάνει.
Και η Κλινική Μαστού υπο την ομπρέλα του Ογκολογικού
Η δημιουργία του Κέντρου Μαστού έγινε το 2010 από τον τότε Διευθυντή της Χειουργικής Κλινικής Δρ. Σταύρο Σταύρου και την τότε εκτελεστική διευθύντρια του Γενικου Νοσοκομείου Ρίτα Κομωδίκη, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε το Οκγολογικό, το οποίο από τότε ήθελε να ασκεί έλεγχο. Είναι λυπηρό ανέφερε ο Δρ. Σταύρου, το γεγονός ότι η κλινική μαστού έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί στο κύκλωμα, κατά την έκφρασή του, του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου έτσι που να μην υπάρχει ο σωστός επιστημονικός ανταγωνισμός και έλεγχος.
Εν πρώτοις να σας ευχαριστήσουμε για την πρόκληση και τη δίωρη συζήτηση που είχαμε την παρελθούσα
Συνάντηση Υπουργού με Ε.ΛΑ.ΖΩ
Στο μεταξύ, για παιχνίδια που παίζονται από τραπεζίτες και μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούν ότι ο καρκίνος είναι το δικό τους χρυσορυχείο, κάνει λόγο σε επιστολή καταπέλτη προς τον υπουργό Υγείας, ο Σύνδεσμος ΕΛ.Α.ΖΩ.
Σε δηλώσεις του στη «24» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρ. Ανδρέου, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Συνδέσμου για ενίσχυση των Ογκολογικών Τμημάτων στα Κρατικά νοσηλευτήρια Λευκωσίας και Λεμεσού όπως η προκήρυξη της θέσης υποδιευθυντή Ογκολόγου-Παθολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κ.α. Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τους συγγενείς των καρκινοπαθών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση με τον Υπουργό όπου του ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια την υφιστάμενη κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την απάμβλυνση των προβλημάτων για το καλό των καρκινοπαθών.
Κάθε καθυστέρηση, κατέληξε ο Χρ. Ανδρέου, είναι εγκληματική και σε βάρος της Υγείας και της Ζωής των Καρκινοπαθών αλλά και του δημοσίου χρήματος.