Λιλλήκας: Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση

{loadposition ba_textlink}

‘Κερδισμένη η Τουρκία από την πολιτική των υποχωρήσεων Αναστασιάδη’

“Κερδισμένη είναι η Τουρκία από την πολιτική των υποχωρήσεων Αναστασιάδη”, ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν χθες Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την όλη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες αναφορικά με το προσφυγικό, τους Σύρους πρόσφυγες και τη στάση της Τουρκίας διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμα φορά η Τουρκία διεκδικεί και κερδίζει, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Αναστασιάδη υποχωρεί και χάνει η Κύπρος, είπε.

Αφού η Τουρκία πήρε στις συνομιλίες για το Κυπριακό όλα τα δώρα Αναστασιάδη στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και στο κεφάλαιο του περιουσιακού, αφού πήρε τα δώρα για αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών και ενός νέου συνεταιρισμού, τώρα ο κ. Ακιντζί καταθέτει κόκκινες γραμμές για την εκ περιτροπής προεδρία και με χθεσινές του δηλώσεις νέες κόκκινες γραμμές για τις εγγυήσεις, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «ο κ. Νταβούτογλου με τις τοποθετήσεις του χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιχειρεί να προωθήσει το πλάνο Β’ της Τουρκίας. Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Τουρκία κάνει ένα βήμα παραπέρα για να κερδίσει ακόμα και από αδιέξοδο. Μίλησε χτες ο κ. Νταβούτογλου για την ανάγκη αναβάθμισης του ψευδοκράτους και ένταξής του ουσιαστικά στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα στην περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν ούτε πλάνο Α’, πόσον μάλλον να έχουν προδιαγράψει πλάνο Β,’ και για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι από τους αυτοσχεδιασμούς του Προέδρου Αναστασιάδη ουσιαστικά και την χρεωκοπία της πολιτικής του καλού παιδιού και των υποχωρήσεων κερδισμένη για μια ακόμη φορά θα βγει η Τουρκία».

Δυστυχώς, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, την οποία για κάποιο περίεργο λόγο στηρίζει και το ΑΚΕΛ, θα αφήσει τραγικές συνέπειες πίσω της, ακόμα και στην περίπτωση αδιεξόδου του Κυπριακού.’Οχι μόνο έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για λύση που θα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και θα μας αφήνει χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στην περίπτωση μη λύσης θα έχει συμβάλει στη συνέχιση της κατοχής και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

 

Λιλλήκας: Δεν βγήκαμε από το μνημόνιο, αφού θα είμαστε για πολύ ακόμη υπό την επιτήρηση της Τρόικα

Δεν βγήκαμε από το μνημόνιο, αφού θα είμαστε για πολύ ακόμη υπό την επιτήρηση της Τρόικα, γι’ αυτό ας μην πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες, ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σωστά, είπε ο κ. Λιλλήκας «ψες στο μήνυμά του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλεσε την περίοδο του μνημονίου ‘δουλεία’. Γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια. Μόνο που δεν τερματίζεται η δουλεία με τη λήξη του προγράμματος όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος. Η Κύπρος δεν θα βγει από τις συνέπειες του μνημονίου της λιτότητας. Οι συνέπειες της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων, των περικοπών στα φάρμακα θα συνεχίσουν για αρκετά ακόμα χρόνια ενόσω αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τις πλέον νεοφιλελεύθερες πολιτικές», πρόσθεσε.

«Μας προκαλεί εντύπωση», συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «η δήλωση του κυβερνώντος κόμματος ότι επανακτήσαμε με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup την κυριαρχία μας. ‘Οταν εμείς ισχυριζόμασταν και υποστηρίζαμε το 2013 ότι με το μνημόνιο εκχωρούσαμε την κρατική μας κυριαρχία στην Τρόικα μας ειρωνεύονταν και τώρα περηφανεύονται ότι επανακτούμε την κρατική μας κυριαρχία. Επανακτούμε κάτι που δεν χάσαμε;», διερωτήθηκε.

Δυστυχώς, συνέχισε, «η αλήθεια για τους πολίτες θα είναι πικρή. ‘Οταν μπήκαμε στο μνημόνιο το δημόσιο χρέος ήταν 85% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Σήμερα που υποτίθεται βγαίνουμε από το μνημόνιο το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 106% του ΑΕΠ”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “καλά θα ήταν ο Υπουργός Οικονομικών, που πανηγυρίζει με τόσο πλατύ χαμόγελο την έξοδο από το μνημόνιο, να μας πει από πού θα βρει τα 350 εκατομμύρια περίπου που θα χρειαστεί για να αποπληρώσει ένα δάνειο που λήγει το 2017 και από πού θα γίνουν περικοπές €250 εκ.».

Θα γίνουν, διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας «και πάλι από τα φάρμακα, από την υγεία, από τις συντάξεις, από τους αναπήρους;».

Αυτά, κατέληξε, είναι τα πραγματικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και όχι να πανηγυρίζει για μια εξοδο που δεν είναι έξοδος, αφού η Κύπρος είναι, και θα συνεχίζει να είναι υπό επιτήρηση, μέχρι να αποπληρώσει το 75% των €8 δις. που έχει δανειστεί από την Τρόικα.

Πηγή: KYΠΕ