Μας είπε και μπράβο ο Μασκοβισί

{loadposition ba_textlink}

“Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για το κλείσιμο της πρώτης ελληνικής αξιολόγησης” δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σύνοδο του eurogroup στις Βρυξέλλες. “Υπάρχουν ακόμη περιθώρια ελιγμών για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές αρχές”, λέει ο επίτροπος, αλλά σημειώνει ότι “υπάρχει ανάγκη οι αρχηγοί της αποστολής να επιστρέψουν στην Αθήνα και να επιστρέψουν στην Αθήνα με σαφή στόχο, ο οποίος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν”.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί “αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει κατά την άποψη μου να ληφθεί σήμερα”, ο οποίος συμπληρώνει ότι “πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζεται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εδώ δίπλα, με την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση παρούσες”.

“Θα δούμε αν το πρόγραμμα αυτό υπήρξε επιτυχές”, αναφέρει ο επίτροπος και συμπληρώνει ότι “πρέπει να προβούμε σε απολογισμό των αποτελεσμάτων”.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές ΕΕ και ΔΝΤ, όπως παρουσιάζονται από τον Τύπο, ο επίτροπος απαντά: “Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Η συζήτηση που θα έχουμε σήμερα είναι το αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να στείλουμε τους αρχηγούς της αποστολής μας πίσω στην Αθήνα. Και λόγω των συζητήσεων που έχουν ήδη λάβει χώρα σε τεχνικό επίπεδο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη κενά και υπάρχει ακόμα προσπάθεια που πρέπει να γίνει και δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αλλά, ναι οι αρχηγοί της αποστολής θα πρέπει να πάνε πίσω στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

“Σήμερα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα για την αποστολή των αρχηγών αποστολής στην Αθήνα και τη δική μου άποψη είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει”, επανέλαβε.

Σε σχέση με την έξοδο της Κύπρου από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε:

“Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κάτω από αρκετά δραματικές περιστάσεις και έδειξε να είναι επιτυχές. Τώρα, οι δομές της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ πιο σταθερές και μπορούμε να δούμε ότι η Κύπρος έχει επανέλθει στην ανάπτυξη νωρίτερα και ισχυρότερη από ό, τι θα μπορούσε κανείς να πιστέψει. Οπότε, ναι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία και βαδίζει προς το τέλος του”.
“Θα έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία”, κατέληξε.

Την ίδια ώρα o πρόεδρος του eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ, λίγα μέτρα μακριά από επίτροπο δήλωνε:

“Θα ακούσουμε τα όργανα σήμερα στη συνεδρίαση και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι σε καλό δρόμο και για το μεσοπρόθεσμο και αυτό ότι δεν είναι κάτι που απλώς αφορά το ΔΝΤ. Είναι κάτι που αφορά όλα τα θεσμικά όργανα και το Eurogroup. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία που είχαμε αυτό το καλοκαίρι. Το πώς θα το κάνουμε αυτό, το πώς η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα λειτουργήσει και ποια είναι τα φορολογικά μέτρα που χρειάζονται, είναι κάτι που ίσως θα ακούσουμε σήμερα και θα τα πούμε αργότερα.”

Πηγή: KYΠΕ