Μόνο ο Χάσικος είπε «Όχι» για τα ελικόπτερα

Τα πέντε ελικόπτερα που αγοράστηκαν για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς και Αστυνομίας φαίνεται να στοίχισαν στο κυπριακό κράτος το διπλάσιο ποσό απ’ ότι θα έπρεπε. Η αποκάλυψη του Γιώργου Περδίκη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και το σκάνδαλο έφτασε ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα μετά από επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφέρει:

«Αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή μορφώσει την άποψη ότι οι εμφανισθέντες ενώπιον της κατέθεσαν ψευδή ή αρνήθηκαν ή απέκρυψαν τα αληθή ή δεν προσήγαγαν τα ζητηθέντα έγγραφα και από το λόγο αυτό δυσχεραίνεται το έργο της στο υπό συζήτηση θέμα, συντάσσει σχετική έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής. Και εναπόκειται σε σας να αξιολογήσετε τα δεδομένα και να αποφασίσετε αν συντρέχουν οι λόγοι για λήψη οποιασδήποτε ενέργειας». 

Η καταγγελία του Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Αντρέα Χασαπόπουλου «καίει» την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώην Γενική Ελεγκτής δεν μετέφερε στην Επιτροπή Άμυνας την μελέτη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με την υπερτιμολόγηση των ελικοπτέρων που επρόκειτο να αγοραστούν.

Έρευνα που ο ίδιος ο Χασαπόπουλος διενήργησε και έδειχνε ότι τα ελικόπτερα κοστολογήθηκαν στην διπλάσια τιμή απ’ ότι θα έπρεπε. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει ότι η πρώην Γενική Ελεγκτής τον επικρότησε  γραπτώς για την εμπεριστατωμένη μελέτη, χωρίς ωστόσο η ίδια να μεταφέρει στην Κεντρική Επιτροπή Άμυνας το σημείωμα της Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΑ, Γιώργος Βαρνάβας, δήλωσε ότι ζήτησε και έλαβε τα πρακτικά των συνεδριάσεων του 2008 και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Πάντως, παρασκηνιακά να αναφέρουμε πως η τότε απόφαση για αγορά των ελικοπτέρων είχε ληφθεί με τις ψήφους όλων πλην όμως του ΔΗΣΥ, αφού ο τότε βουλευτής, Σωκράτης Χάσικος, τάχθηκε κατά της αγοράς και αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεση του.