Ν. Αιμιλίου: Δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει να υποστηρίζει την ισότητα των φύλων

{loadposition ba_textlink}

Αυτά εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, μιλώντας χθες στην 60η Σύνοδο της Επιτροπής για τη Θέση των Γυναικών, στα Ηνωμένα `Εθνη. Στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η εξάλειψη της βίας, η αύξηση των ευκαιριών και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής, η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και η καταπολέμηση των στερεότυπων.

Η σύνοδος ασχολείται με τη συνέχεια των όσων επιτεύχθηκαν στην 4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τις Γυναίκες και στην 23η ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα, «Γυναίκες 2000: Ισότητα φύλων, ανάπτυξη και ειρήνη για τον 21ο Αιώνα».

Στην ομιλία του ο κ. Αιμιλίου παρέθεσε ορισμένες από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κύπρος, μεταξύ άλλων, την αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης της βίας εναντίον των γυναικών και την υπογραφή από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2015 της σχετικής συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, προωθείται νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), ενώ εξετάζονται τρόποι για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών και να ενσωματωθεί σ’ αυτό η διάσταση του φύλου.

«Οι Κύπριες έχουν βιώσει, λόγω της βίαιης και συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου από το 1974, τη δυσανάλογη επίπτωση του πολέμου σ’ αυτές. Έχουν, έτσι, συνειδητοποιήσει από νωρίς τη σημασία του να ακούγεται η φωνή τους και του να συμπεριληφθούν στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Για τους λόγους αυτούς ήταν πολύ δραστήριες σε σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει υπάρξει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη να εξασφαλιστεί η διάσταση του φύλου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό πρόβλημα, συνοδευόμενη με τις σχετικές προσπάθειες από την κυβέρνηση», ανέφερε.

Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αιμιλίου, έχει οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που συμμετέχουν άμεσα στις διαπραγματεύσεις, συχνά σε ηγετικές θέσεις, κατά τα τελευταία χρόνια. Υποσχέθηκε συνέχιση των προσπαθειών για την αύξηση της συμμετοχής τους.

Είπε εξάλλου πως καθοδηγούμενη από την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», η διαπραγματευτική ομάδα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος έχει δημιουργήσει μια δικοινοτική επιτροπή για την ισότητα των φύλων.

«Η Επιτροπή φέρνει ειδικά θέματα ισότητας των φύλων στο προσκήνιο και μπορεί να συνεισφέρει ως προς το τι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη σκοπιά του φύλου, στο πλαίσιο της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ