Να μπει τέλος στην απόγνωσή τους ζητούν συγγενείς αγνοουμένων εξ Ελλάδος

{loadposition ba_textlink}

Με επιστολή της οργάνωσης προς τους αντιπροσώπους των 47 κρατών μελών, που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο, εξετάζοντας την υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι συγγενείς αναφέρουν ότι «μια μόνο ημέρα είναι πολύς καιρός και 42 χρόνια χωρίς να ξέρουν τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μια βασανιστική δοκιμασία ζωής για τους συγγενείς των αγνοουμένων».

Στην επιστολή, που υπογράφει η Πρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Καλμπουρτζή, αναφέρεται ότι η τύχη 62 Ελλήνων πολιτών παραμένει άγνωστη, με τις οικογένειες να βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς αγωνίας.

Η οργάνωση αναφέρεται στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κατάσταση, που, όπως λέει, αποτελεί, από ανθρωπιστικής σκοπιάς, μια από τις πιο σοβαρές πτυχές των παραβιάσεων που διέπραξε η Άγκυρα. Προσθέτει ότι η τουρκική Κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει στην Επιτροπή Υπουργών σχέδιο εργασίας με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα, διευκολύνοντας τις έρευνες.

Οι αγνοούμενοι, αναφέρεται στην επιστολή, αποτελούν μέγα ανθρωπιστικό θέμα και πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο για μια συνολική λύση «δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση ούτε τις ευθύνες της Τουρκίας, ούτε και τις υποχρεώσεις της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».

Αναφορά γίνεται και στη λεγόμενη «μονάδα αγνοουμένων» που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα, με την οργάνωση να κάνει λόγο για άλλο ένα παράδειγμα του πως η Τουρκία προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της.

«Είναι σε θέση η μονάδα αγνοουμένων να διώξει νομικά τις τουρκικές Αρχές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» διερωτάται η Πανελλήνια Επιτροπή.

Ζητά τέλος άμεση πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές ζώνες που έχει υπό τον έλεγχό της η Τουρκία, καθώς και σε αρχεία ή άλλες πηγές, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Πηγή: KYΠΕ