Νέες αποκαλύψεις Σιζόπουλου και διαρροές πρακτικών του Εθνικού

 

{loadposition ba_textlink}

Ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε ότι με τις νέες αποκαλύψεις αποδεικνύει ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέρριψε ο λαός το 2004”. Κατηγόρησε τους κυβερνώντες και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ότι “αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα έχουν παραπληροφορήσει τον λαό για την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών”.

Ο κ. Σιζόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα τρισέλιδο κατάλογο που αποτελεί όπως ανέφερε συγκριτική μελέτη των προνοιών του σχεδίου Ανάν και των συγκλίσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Γίνονται συγκρίσεις για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και τις συγκλίσεις στα κεφάλαια: Συνεταιρισμός, Κατάλοιπο εξουσίας, Αρμοδιότητες συνιστωσών πολιτειών, ιθαγένεια, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, νομοθετικά όργανα, ανώτατο δικαστήριο, περιουσιακό, επιτροπή περιουσιακού και επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τέσσερα κεφάλαια για να στηρίξει τις θέσεις του. Για το κατάλοιπο εξουσίας είπε ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι οι συνιστώσες πολιτείες ασκούν κυριαρχικά όλες τις εξουσίες τις οποίες το σύνταγμα δεν εκχωρεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλαδή είπε, συνάδει με το συνομοσπονδιακό καθεστώς και ότι στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Ερογλου στις 11 Φεβρουαρίου 2014 αναφέρεται ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες και ότι αυτές θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης στο κεφάλαιο για τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών στο σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με τα όσα ανέγνωσε ο κ. Σιζόπουλος, οι συνιστώσες πολιτείες δύνανται να έχουν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τον έξω κόσμο και ότι στα πρακτικά του Εθνικού συμβουλίου αναφέρεται ότι τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες με κράτη με τα οποία η ΚΔ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις για πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και εμπορικά θέματα.

Σε ότι αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι το Ανώτατο θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό δικαστών από κάθε συνιστώστα πολιτεία και 3 μη Κύπριους δικαστές και ότι με βάση τα πρακτικά του Εθνικού οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί κατέληξαν σε συμφωνία και όχι σύγκλιση, όπως είπε, ότι το Ανώτατο θα απαρτίζεται από 4 Ε/κ δικαστές και 4 Τ/κ και για τα συνταγματικά θέματα θα ορίζεται με κλήρωση ένας ξένος δικαστής ο οποίος θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Τέλος για την επιτροπή περιουσιακού ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στο σχέδιο Ανάν προνοείτο ότι η επιτροπή θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό από κάθε συνιστώστα πολιτεία καθώς και από ένα μέλος μη Κύπριο και ότι στα πρακτικά του Εθνικού αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα αποτελείται από δέκα κλιμάκια και το κάθε ένα θα αποτελείται από 1 Ε/κ, 1 Τ/κ και ένα ξένο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα προεδρεύει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι “εδώ και μήνες διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης αθετεί την πιο σημαντική προεκλογική του δέσμευση να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν”.

“ Επί λέξει ο κ. Αναστασιάδης έχει πολλές φορές τονίσει: «βασικός μου στόχος στις συνομιλίες είναι συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες του 76% των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν»”, ανέφερε, για να προσθέσει ότι “προς απόδειξη των όσων λέμε συγκρίνουμε τα άρθρα του Σχεδίου Ανάν με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, στα Κοινά Ανακοινωθέντα και στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί”.

“Με άλλα λόγια αποδεικνύουμε ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο κ. Αναστασιάδης είναι το ίδιο ακριβώς Σχέδιο που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004. Ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν την πολιτική του στο κυπριακό, έχουν αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα παραπληροφορήσει τον κυπριακό λαό αναφορικά με την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών. Εάν και εφόσον πραγματικά πιστεύουν ότι η ενημέρωση της ΕΔΕΚ δεν είναι αντικειμενική, καλούμε ξανά το προεδρικό και τις ηγεσίες ΔΥΣΗ-ΑΚΕΛ σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όσα ο κ. Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σημείωσε ακόμη ότι τις τελευταίες δέκα μέρες δέκτηκε σφοδρή επίθεση από κυβερνητικούς και όχι μόνο κύκλους, με την δικαιολογία ότι τάχατες , όπως είπε, αποκάλυψε έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου.

“Μια επίθεση η οποία στην ουσία καταρρίφθηκε από μόνη της από τα επιχειρήματα που πρόλαβαν οι διαμαρτυρόμενοι λέγοντας ότι τα όσα είχα δηλώσει στην δημοσιογραφική μου διάσκεψη ήσαν γνωστά και ότι τα ίδια είπε και ο ΠτΔ στην ενημέρωση που είχε κάνει στη Βουλή παρουσία των ΜΜΕ”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, “πού αποσκοπούσε αυτή η σφοδρή επίθεση, οι χαρακτηρισμοί και εμμέσως πλην σαφώς οι απειλές για ενδεχόμενο αποκλεισμό από το Εθνικό Συμβούλιο ή υπονόμευσης τάχατες του Εθνικού Συμβουλίου ή και όλα όσα παρατέθηκαν στις δηλώσεις που ακολούθησαν”.

Είπε ότι αν ο στόχος των επιθέσεων ήταν η παραπληροφόρηση ή ενδεχομένως και ο εκβιασμός για αποσιώπηση στοιχείων και δεδομένων για την πορεία των συνομιλιών και που ενδεχομένως η ΕΔΕΚ ανέλαβε την ευθύνη για ενημέρωση του λαού ο ίδιος επιθυμεί να δηλώσει ότι “όσοι έχουν τέτοιες απόψεις αυταπατώνται”.

Πηγή: KYΠΕ