Nοσηλευτές: “‘Ετοιμοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας”

{loadposition ba_textlink}

Έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο και να βάλουν νερό στο κρασί τους, αρκεί και η επίσημη πλευρά να κάνει το ίδιο, εμφανίζονται οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, που έχουν κατέλθει σε απεργία.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Παναγιώτη Γεωργίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, στον οποίο έθεσε τα αιτήματά της.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα αιτήματα είναι εύλογα και δικαιολογημένα και κάλεσε και τις δύο πλευρές να εξεύρουν λύσεις μέσω του διαλόγου. Χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα, και είπε ότι τέτοιες συζητήσεις είναι πάντα χρήσιμες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, γιατί πρέπει κάποιος να ακούει και τις δύο πλευρές.

Πρέπει, είπε, να επιδιώκεται η εξεύρεση λύσεων, ενδεχομένως και συμβιβαστικών, γιατί τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να παραμένουν σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε ταλαιπωρία ασθενών.

“Εχουμε ακούσει επιχειρήματα εύλογα, για την ίση μεταχείριση των νοσηλευτών σε σχέση με άλλους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα με πανεπιστημιακά πτυχία, έχουμε ακούσει επίσης το εύλογο επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση είχε δημιουργήσει συγκεκριμένες σημαντικές παραστάσεις όταν αποφασίστηκε η αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης των νοσηλευτών, και τους ζητήθηκε από μόνοι τους να επιδιώξουν να πετύχουν την αναβάθμιση των προσόντων τους. Αυτό έγινε και δεν μπορεί να προσποιείται το κράτος ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν είχαν τεθεί στο τραπέζι”, ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του θεωρεί πως οι δεσμεύσεις της όποιας κυβέρνησης πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τιμούνται και δεν πρέπει το κράτος να θεωρεί ότι από την μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλάζει τις δικές του απαιτήσεις αλλά και δεσμεύσεις .

“Από την άλλη πλευρά φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μαι ιδιαίτερη δημοσιονομική στενότητα και το κατανοούμε αυτό. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση, βγήκαμε από το μνημόνιο, δεν βγήκαμε όμως από την κρίση και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλους”, ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του θα εισηγηθεί να συνεχιστεί ο διάλογος στην μικτή επιτροπή προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Είπε ότι το θέμα του κατά πόσον πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες αυξήσεις, πρέπει να είναι το αντικείμενο του διάλογου. “Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις σε σχέση με το ποιές πρέπει να είναι αυτές οι αυξήσεις και κατά πόσον το κόστος πρέπει να είναι λογικό και εύλογο κάτω από τις συγκεκριμένες δημοσιονομικές περιστάσεις της Κύπρου, αλλά σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μείνει σε εκκρεμότητα”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

“Είναι εξάλλου λογικό και πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα τί θα γίνουν αυτοί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, όχι μόνο οι νοσηλευτές αλλά και άλλοι υπάλληλοι, στα κρατικά νοσηλευτήρια με την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Σε αυτή την ερώτηση δεν έχουμε ακόμη λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις, και δυστυχώς διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η καθυστέρηση στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα, η ευθυνοφοβία έχει οδηγήσει σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συμπολίτες ασθενείς”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “εμείς απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές και τους νοσηλευτές να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να τερματιστεί η απεργία και να επιστρέψουν στα κρατικά νοσηλευτήρια, για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες”.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ είπε ότι η συνάντηση έγινε με σκοπό να επεξηγηθούν τα αιτήματά τους, και κατά το διάλογο διαφάνηκε ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει και υιοθετεί κάποια από τα αιτήματα μας και τα θεωρεί δίκαια.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε σε κάποιο διάλογο, όχι για χάριν του διαλόγου, αλλά να μπουν κάποιες λύσεις και με χρονοδιαγράμματα. Δεν ζητάμε τώρα αμέσως, ειδικά το οικονομικό κομμάτι δεν το ζητάμε τώρα αμέσως”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος και ότι είναι έτοιμοι για διάλογο.

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Να βάλουμε νερό στο κρασί μας, φτάνει να υπάρχει και η ίδια ανταπόκριση από την πολιτεία”, είπε ο κ. Γεωργίου.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργίου είπε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες για το θέμα τοποθέτησης σε κλίμακες, έτσι ώστε να περιληφθούν και στα σχέδια υπηρεσίας και να γίνουν διαφοροποιήσεις και σε άλλα ζητήματα. Τότε, κατέληξε, “είμαστε έτοιμοι και μετά το 2017, το 2018 και το 2019, όποτε μπει το χρονοδιάγραμμα, να το ακολουθήσουμε”.

Πηγή: KYΠΕ