Ντάικχοφ : “Η διαδρομή των Δ. Βαλκανίων τελείωσε”

{loadposition ba_textlink}

Το Συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών καλωσόρισε σήμερα τις προτάσεις για τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και εξέφρασε ετοιμότητα να τις υλοποιήσει, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα υπουργό μετανάστευσης της Ολλανδίας, Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στον Τύπο.

“Η παράνομη μετανάστευση από το διάδρομο των Βαλκανίων έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας, να δώσουμε βοήθεια στην Ελλάδα”, τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και εξήγησε ότι “κανένα πρόσωπο που δεν έχει καταθέσει αίτηση ασύλου δεν μπορεί να διέλθει εντός της ζώνης Σένγκεν”, περνώντας από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Ολλανδός υπουργός συνέδεσε το ζήτημα αυτό με την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν.

Οι 28 συζήτησαν και σε σχέση με την κοινοτική ακτοφυλακή. σημείωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη ολοκλήρωση του σχεδίου, όπως άλλωστε και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο τελευταίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, επέκρινε μεν τα κράτη μέλη για το γεγονός ότι σε σχέση με το σύστημα μετεγκατάστασης, καθώς μόνο 3000 θέσεις έχουν προσφερθεί και μόνο 830 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. Τόνισε μάλιστα ότι ο στόχος του Συμβουλίου είναι να δημιουργούνται 6000 θέσεις τον μήνα και πως 231 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα μόνο τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον Δ.Αβραμόπουλο, τα κράτη μέλη έχουν επιδείξει θετική διάθεση στο θέμα και θα υπάρξει σύντομα πρόοδος. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει γύρο επαφών με τους υπουργούς και έλαβε το συγκεκριμένο αισιόδοξο μήνυμα.

Ο Δ.Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι καθώς η οδός των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει, η ΕΕ πρέπει τώρα να δημιουργήσει νόμιμες και ασφαλείς διόδους μετανάστευσης, ώστε να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι συνιστά “μια ασφαλή τρίτη χώρα” και ειδικότερα αν η Τουρκία αποτελεί τέτοια χώρα ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μπορούν να σταλούν πίσω, ο επίτροπος εξήγησε ότι πρέπει να μην υπάρχει κίνδυνος νομικής καταδίωξης, στη χώρα αυτή να υπάρχει κράτος δικαίου και να υπάρχει η δυνατότητα για αίτηση ασύλου στη βάση των προβλέψεων της συνθήκης της Γενεύης. Το να της αποδοθεί το καθεστώς αυτό, θα αποτελέσει απόφαση της ΕΕ και για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργαστεί.

Η συνθήκη της Γενεύης “είναι το ευαγγέλιο” για τη συνεργασία της ΕΕ με τα τρίτα κράτη, είπε ο επίτροπος και υπαινίχθηκε ότι η Κομισιόν είναι πολύ κοντά στη νομική τεκμηρίωση της επιστροφής των προσφύγων προς την Τουρκία.

Τέλος σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για απελευθέρωση των θεωρήσεων, “η Τουρκία”, είπε ο Δ.Αβραμόπουλος, “είναι έτοιμη να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων”.

Πηγή: KYΠΕ