Ο Κουέλιου επανεξελέγη στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

{loadposition ba_textlink}

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρου Πάσους Κουέλιου, 51 ετών, επανεξελέγη χθες βράδυ στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) για τέταρτη διετή θητεία, κατόπιν μιας άμεσης ψηφοφορία μελών του κόμματος.

Ο Πάσους Κουέλιου, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, επανεξελέγη με το 95% του συνόλου των 23.271 ψηφισάντων. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοσή του μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του κόμματός του.

Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος του PSD τον Μάρτιο του 2010, επανεξελέγη τον Μάρτιο του 2012 και κατόπιν τον Ιανουάριο του 2014.

Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2011 ως το 2015, ονομάστηκε εντολοδόχος μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε ο συνασπισμός της δεξιάς, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Λίγο αργότερα όμως αναγκάστηκε να παραδώσει την εντολή και να εγκαταλείψει τον θώκο αφού σχηματίστηκε μια συμμαχία χωρίς ιστορικό προηγούμενο ανάμεσα στους Σοσιαλιστές—που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές—το Μπλοκ της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος πιστώθηκε την έξοδο της χώρας του από την κρίση κρατικού χρέους με την οποία είχε βρεθεί αντιμέτωπη εφαρμόζοντας μια πολιτική σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής δίχως προηγούμενο στην Πορτογαλία, προσπαθεί πλέον να αποσυνδεθεί από τις πολιτικές λιτότητας.

«Θα είμαι φυσικά υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού» στις επόμενες εκλογές, διαβεβαίωσε ο Πάσους Κουέλιου όταν άρχιζε την εκστρατεία του. Αλλά «ελπίζω ότι δεν θα με καλέσουν ξανά (στο αξίωμα) διότι το σπίτι έχει πιάσει φωτιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του PSD, που επιδιώκει να μετατοπίσει πολιτικά το κόμμα του προς το κέντρο, ενώ έχει μιλήσει περί επιστροφής στις σοσιαλδημοκρατικές ρίζες της παράταξής του, που ιδρύθηκε το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας.

Ο Πάσους Κουέλιου είχε εκλεγεί πρωθυπουργός το 2011, λίγο καιρό αφότου η Πορτογαλία είχε ζητήσει το διεθνές πρόγραμμα στήριξης, και κλήθηκε να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα αυτό, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τους πιστωτές της χώρας.

Πηγή: newsbeast.gr