Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Έιντε

 

{loadposition ba_textlink}

Μετά τη συνάντηση ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο θέματα που αφορούν την προετοιμασία της αυριανή συνάντησης των ηγετών καθώς και τη δουλειά που διεκπεραίωσαν οι διαπραγματευτές και οι τεχνικές επιτροπές τις τελευταίες βδομάδες.

Πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για μια σειρά θεμάτων και πιστεύω ότι υπάρχει η αίσθηση τώρα πως έχουμε κοινές αντιλήψεις, αλλά θα πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο ποια είναι τα εκκρεμούντα θέματα και ποιες είναι οι λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν».

Επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της Μόρφου, ο κ. Eide είπε ότι «οι εδαφικές αναπροσαρμογές όπως και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα έρθουν στο τέλος της διαδικασίας».

 

 

Έιντε: Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν

Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είπε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος έγινε δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό.

Νίκος Αναστασιάδης και Έσπεν Μπαρθ Έιντε συζήτησαν για την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, στη βάση των συναντήσεων των διαπραγματευτών και των Τεχνικών Επιτροπών, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Έιντε σε δηλώσεις εξερχόμενος του Προεδρικού.

«Είχα μια ολοκληρωμένη και καλή συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη» ανέφερε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

«Δεν έχω πολλά νέα να πω, πρώτα απ` όλα επειδή σέβομαι το ότι οι ηγέτες ηγούνται της διαδικασίας» είπε και επανέλαβε ότι, όπως και στη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν για την αυριανή συνάντηση.

«Εργαζόμαστε επί μιας μακράς σειράς ζητημάτων και νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει συναντίληψη, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι τα ζητήματα που εκκρεμούν» είπε ο Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ.

«Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν» υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε πως οι εδαφικές αναπροσαρμογές, όπως και τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας, «και δεν είμαστε ακόμα στο τέλος της διαδικασίας» κατέληξε.