Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος Τουσκ έφθασε στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια παρακάθισαν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Τουσκ προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε τα ακόλουθα:

Καλωσορίζω τον Πρόεδρο Τουσκ και εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την αντικειμενική στάση που υιοθέτησε τόσο κατά τα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια αλλά και κατά τη σημερινή μας συνάντηση.

Μια στάση που ανταποκρίνεται στη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου ως θεματοφύλακα των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Κατά τη σημερινή συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις, ιδέες και ανησυχίες αναφορικά με το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, μεταξύ άλλων, πληροφόρησα τον Πρόεδρο για τη θέση της Κύπρου αναφορικά με τα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Κύπρος, ως ο πλησιέστερος γείτονας της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με τον όρο φυσικά ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, περιλαμβανομένης και της πλήρους και χωρίς διάκριση, εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Τουσκ πως «κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη της ΕΕ ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου ροής μεταναστών και ιδιαίτερα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά το κλείσιμο των διόδων προς την Ευρώπη.

Σε σχέση με αυτό – και παρά το γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση ουδόλως σχετίζεται με τη συζήτηση για επανεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας – η Κύπρος έχει τηρήσει μια πολύ εποικοδομητική στάση.

Υπενθυμίζω ότι η Κύπρος συναίνεσε στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Τουρκίας σε άτυπες Συνόδους για τη μετανάστευση, και συναίνεσε στο Σχέδιο Δράσης.

Κατά τις συνομιλίες μας, υπενθύμισα στον Πρόεδρο Τουσκ το γεγονός, που είναι καλά γνωστό, ότι από το 2004 η Τουρκία επίμονα αρνείται να εκπληρώσει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου είναι ο λόγος που το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει 8 διαπραγματευτικά κεφάλαια το Δεκέμβριο του 2006.

Επιπρόσθετα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου, η Τουρκία έχει καταθέσειι επιστολές, στις οποίες η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως ‘εκλιπούσα’. Περαιτέρω, πολύ πρόσφατα, στις 29 Νοεμβρίου 2015, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προς το σκοπό αυτό, πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας στην ΕΕ ότι μια πιθανή αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, χωρίς εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και καιρό, στην ουσία θα αποτελούσε – με τη δική μου συναίνεση – αποδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πράγματι ‘εκλιπούσα’.

Υπογράμμισα επίσης στον Πρόεδρο Τουσκ ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό μια τέτοια πρόταση με οδηγεί – χωρίς πρόθεση από πλευράς μου – να έρθω σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Κατ’ ακρίβεια οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Τουρκική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση στις διαπραγματεύσεις, είναι το τελευταίο πράγμα που επιζητούμε.

Σε σχέση με αυτό, εξήγησα στον Πρόεδρο Τουσκ ότι είναι ανεδαφικό, αντιπαραγωγικό, για να μην πω απαράδεκτο, να μετατοπιστεί – όχι από τον Πρόεδρο Τουσκ – το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους ώμους μου, ή στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερα στον Πρόεδρο Τουσκ ότι η θέση μας είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τουσκ «για άλλη μια φορά δημόσια για τον εποικοδομητικό ρόλο και για το δύσκολο καθήκον που καλείστε να επιτελέσετε. Δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ξανά δημόσια ότι οι προσπάθειες σας καθοδηγούνται από τον πλήρη σεβασμό σας στις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τουσκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο βασικός σκοπός της επίσκεψης μου στην Κύπρο σήμερα είναι να συζητήσω τα περαιτέρω βήματα της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για το πώς χειριζόμαστε τη μεταναστευτική κρίση. Δεν είμαι εδώ για να ασκήσω πίεση στην Κύπρο. Είμαι εδώ για να ακούσω τις θέσεις σας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή τη βδομάδα».

Πρόσθεσε ότι την περασμένη βδομάδα του δόθηκε εντολή από το Συμβούλιο να ετοιμάσει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και την ΕΕ για ενίσχυση της συνεργασίας τους στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι εργάζεται επί των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας και για αυτό βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία, ενώ απόψε θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η τουρκική πρόταση χρειάζεται να εξισορροπηθεί για να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ. «Στόχος», είπε, «είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί».

Σημείωσε πως ένα από τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι και το ζήτημα της νομιμότητας δηλαδή να διασφαλιστεί πως ένα σχέδιο επιστροφής μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ενώ άλλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί αφορά εναλλακτικές διόδους από την Τουρκία σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Βουλγαρία.

Ο Πρόεδρος Τουσκ πρόσθεσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία εκτείνεται πέραν του θέματος της μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι η παρούσα δυναμική προσφέρει μια ευκαιρία να επανεργοποιηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Τόνισε ωστόσο ότι «θέλω να είμαι σαφής. Η ΕΕ είναι Ένωση 28 κρατών μελών., Η Κύπρος είναι όσο σημαντική είναι και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και κάθε ένα από τα κράτη μέλη. Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί ποτέ να είναι πιο σημαντική για μένα από ό,τι ένα κράτος μέλος μας.

Πρέπει α αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι επωφελούνται από αυτή τη νέα δυναμική, και η Κύπρος επίσης».

Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την ένταξη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι κανόνες δεν άλλαξαν. Οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις ισχύουν, και για να προχωρήσει κανείς εξακολουθεί να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη και των 28».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων, ο κ. Τουσκ είπε ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για λύση έχουν την πλήρη στήριξη του. «Άκουσα προσεκτικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του επαναβεβαίωσα την πλήρη κατανόηση μας ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πως όλες οι ενέργειες της ΕΕ στοχεύουν στη διευκόλυνση αυτών των διαπραγματεύσεων. Ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα έχει την υποστήριξη και των δύο πλευρών στο νησί θα φέρει μια νέα αρχή, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου είπε ότι «μόλις πριν από τρία χρόνια βρισκόσασταν στην άκρη της οικονομικής αβύσσου.

Σήμερα στέκεστε στα πόδια σας. Χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους από τους εταίρους στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αυτή η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα των δικών σας προσπαθειών. Είναι μια καλή ένδειξη για την Κύπρο, την ευρωζώνη κα την Ευρώπη».

Μετά τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τουσκ και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.