Οι Πρόεδροι Κύπρου και Αρμενίας τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια σταυρόπετρας ως συμβόλου φιλίας των δυο λαών

{loadposition ba_textlink}

Οι οποίοι τέλεσαν το πρωί, στη Λευκωσία, τα αποκαλυπτήρια Πέτρινου Σταυρού, δωρεάς του λαού της Αρμενία προς τον κυπριακό λαό ως συμβόλου της φιλίας τους. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό το μνημείο τιμής καταδεικνύει και τους μεταξύ μας άρρηκτους δεσμούς. Επεσήμανε πως οι λαοί Κύπρου και Αρμενίας “θύματα και οι δύο της ίδιας επιθετικότητας, απέκλεισαν την έννοια της μοιρολατρίας από το λεξιλόγιο τους, αγωνίστηκαν, αλλά και αγωνίζονται για την επικράτηση των μεγάλων αρχών του δικαίου στη διεθνή σκηνή”.

Πρόσθεσε πως “σε πείσμα των αντιξοοτήτων Κύπρος και Αρμενία πρέπει να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για υπάρξει επιτέλους δικαίωση στους αγώνες των λαών μας”.

Υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε την Αρμενική γενοκτονία, επισημαίνοντας πως “από κοινού καταδικάζουμε τους δράστες αυτού του εγκλήματος”.

Υπογράμμισε πως “οι χώρες μας, οι λαοί μας, εναποθέτουν την πίστη τους στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, το σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν το μέλλον τους και να λειτουργούν με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Οι απόγονοι των Αρμενίων προσφύγων που κατέφυγαν στην Κύπρο πριν από 100 χρόνια αποτελούν σήμερα ένα ενεργό και σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας τη γλώσσα και τις συνήθειές τους. Τιμούν την καταγωγή τους, τιμούν τη χώρα που τους δέχτηκε και εμείς είμαστε περήφανοι γιατί αποτελούν μέρος της δικής μας κοινωνίας”, ανέφερε.

“Το μνημείο αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε ας αποτελέσει ένα σημείο υπενθύμισης στον καθένα αυτής της βαθιάς, ιστορικής και ειλικρινούς φιλίας. Μία σταυρόπετρα, ένα μοναδικό χατσκάρ που τιμά την Αρμενία, τους αγώνες και τους ανθρώπους της, σε μία χώρα –την Κύπρο- που ήταν ξένη και έγινε πατρίδα”, κατέληξε.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Αρμένιος Πρόεδρος ανέφερε σε χαιρετισμό του, πως η σταυρόπετρα αυτή θα θυμίζει την Αρμενία και τον αρμενικό λαό στον κυπριακό λαό και τους ξένους που θα επισκέπτονται το χώρο, και θα καταστεί ζωντανό δείγμα της αρμενο-κυπριακής φιλίας.

“Θα ηχεί προειδοποιητικά ότι οποιαδήποτε καταστροφή πολιτιστικού μνημείου είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, θα θυμίζει στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι πρέπει να αγωνιστεί για να μην απειλούνται από τη χρήση τυφλής βίας μοναδικά δείγματα της ιστορίας και του πολιτισμού της ανθρωπότητας”, σημείωσε.

Είπε πως η σταυρόπετρα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του αρμενικού λαού, ένα κορυφαίο έργο τέχνης, που έχει καταστεί σύμβολο των πνευματικών θησαυρών και του Χριστιανικού πνεύματος, συγκαταλέγεται μεταξύ των μη υλικών έργων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σημείωσε πως η σταυρόπετρα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας τελέστηκαν σήμερα, αποτελεί αντίγραφο μιας από τις κατεστραμμένες σταυρόπετρες που χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Ανέφερε πως στο Εθνικό Μητρώο των σταθερών μνημείων ιστορίας και πολιτισμού της Αρμενίας είναι εγγεγραμμένα πάνω από 10 χιλιάδες χατσκάρ, και κάθε ένα εξ αυτών είναι ένα ξεχωριστό ως προς τη σύνθεσή του και το διάκοσμό του έργο τέχνης.

Είπε πως για τους Αρμένιους, ο Σταυρός και η Εκκλησία έχουν παίξει έναν ιδιαίτερα πρωταγωνιστικό ρόλο. “Καθώς η κρατική υπόσταση ήταν απούσα επί μακρόν η Εκκλησία συχνά αναλάμβανε το ρόλο του κράτους, συγκεντρώνοντας γύρω της το λαό μας”, είπε, προσθέτοντας πως οι σταυρόπετρες διατήρησαν την αρμενική ταυτότητα “κάτι που μας επέτρεψε και εμάς, πριν από μόλις 25 χρόνια, να αποκτήσουμε την ανεξάρτητη κρατική μας υπόσταση”.

“Συνεπώς, η επιλογή αυτού του συμβολικού δώρου προς το φίλο κυπριακό λαό δεν ήταν τυχαία. Το πνευματικό και το υλικό, ο Σταυρός και η πέτρα ενώθηκαν συνοψίζοντας την ιστορία μας, τον πολιτισμό, την πίστη, τη δημιουργία, την ψυχή μας και τον τρόπο σκέψης μας”, ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ