Ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Ένα διπλωματικό θρίλερ υπάρχει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Η Σύνοδος Κορυφής διακόπηκε προσωρινά για να ξαναρχίσει πριν από μερικά λεπτά αλλά χωρίς να συμμετέχει πλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος παραμένει εντός κτιρίου αλλά εκτός αίθουσας ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν τι τελικά θα γίνει και αν δέχονται τους όρους που έθεσε η Άγκυρα, ώστε, να φτάσουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία.

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως έγινε γνωστό, ακυρώθηκε το δείπνο. Όπως αναφέρουν πηγές ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προέκυψε από τη σειρά διμερών επαφών τις τελευταίες ώρες και πάνω σε αυτό θα βασιστεί η συζήτηση.

Διεθνή πρακτορεία, ωστόσο, όπως το Reuters, υποστηρίζουν, με επικλήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσυν απόψε επί των αιτημάτων της Τουρκίας και οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στην επόμενη, προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου.

Παράλληλα, Σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί η όποια συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη έγγραφο της Eurojust.

«Έκθεση της Eurojust εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό» επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της Eurojust (Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας) στο οποίο, όπως αναφέρει, είχε πρόσβαση.

Η Politico υποστηρίζει, ότι οποιαδήποτε συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θα είναι σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί, αφού η Τουρκία δεν διαθέτει την πολιτική βούληση, ούτε τις δομές για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την ΕΕ, ο τουρκικός λαός και η τουρκική κυβέρνηση βλέπουν θετικά την ιδέα να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την Τουρκία», υποστηρίζοντας για παράδειγμα τους διακινητές που πείθουν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Η Τουρκία δεν διαθέτει ειδικές δυνάμεις για τα σύνορα ή για τους μετανάστες, δεν διαθέτει επαρκή νομοθεσία όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, ούτε ανεξάρτητη δικαιοσύνη», επισημαίνει η έκθεση. Ασκεί δε, κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, επειδή δεν ακολουθεί μια ορθή διαδικασία απέλασης μεταναστών, καθώς αυτοί «απελευθερώνονται μετά από μερικές μέρες» και απλά τους ζητείται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η Eurojust αποτελεί οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ως σκοπό τον συντονισμό των δικαστικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σοβαρών μορφών διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος.

πηγή:newsbeast