Γ. Ομήρου : Χρέος μας η συνέχιση του αγώνα για να πραγματωθεί το όραμα του Χ. Λοϊζίδη

{loadposition ba_textlink}

Μιλώντας στον επιμνημόσυνο λόγο του στην κηδεία του Χάρη Λοϊζίδη πρώην εκπαιδευτικού, προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ και αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία που τελέστηκε στην Εκκλησία Παναγίας Παντάνασσας στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε πως η μεγάλη αγάπη και το πάθος του Χάρη Λοϊζίδη υπήρξε η Κύπρος και ο ευρύτερος Ελληνισμός και το όραμα του η ελευθερία της πατρίδας.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά που πιστοποιούν , – όπως είπε – τις διαστάσεις της προσωπικότητας του Χάρη Λοϊζίδη. Ήταν τότε συνέχισε, στις 21 Απριλίου 1967 με την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα από τη χούντα των Συνταγματαρχών όταν ο Χάρις Λοϊζίδης, διεισδύει στην Εθνική Φρουρά, στα Εκπαιδευτήρια, στην Αστυνομία και στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο Χάρης Λοϊζίδης από τις φωτεινές εξαιρέσεις, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, απτόητος από την τρομοκρατία των υμνητών της χούντας στην Κύπρο και λίγες μόνο μέρες μετά την 21η Απριλίου, στο κινηματοθέατρο «Μαγικό Παλάτι», στις 6 Μαΐου του 1967, εκφωνεί πύρινο λόγο κατά της δικτατορίας στην ιδρυτική συνέλευση της Επιτροπής.

Ακολούθως, όπως είπε ο κ. Ομήρου – κατά το έτος 1968, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου που η τάξη του απείχε από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για παραβίαση δημοκρατικών διαδικασιών στην εκλογή του μαθητικού συμβουλίου, συγκεντρωμένοι στις κερκίδες του Ιακώβειου Σταδίου, έρχεται ένας από τους καθηγητές , ο Χάρης Λοϊζίδης ο οποίος τους συνεχάρη , συνηγορώντας στο αίτημα τους για πλήρη δημοκρατία στην εκλογή των μαθητικών συμβουλίων.

Ο κ. Ομήρου είπε πως ο χαμός του Χάρη Λοϊζίδη, σημειώθηκε σε ώρες δύσκολες, που” η φωτεινή και δημιουργική του παρουσία ήταν αναγκαία”.

Η φυσική σου σιωπή θα αναδεικνύει συνεχώς τις διαστάσεις της προσφοράς και της προσωπικότητας σου, τον πλούτο των αισθημάτων σου, το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής σου, το μέγεθος της αφοσίωσης στο δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε μια εποχή δύσβατη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες και αντιξοότητες, η ισχυρή προσωπικότητα, το ήθος και οι τεράστιες επιστημονικές του γνώσεις, είπε ο κ. Ομήρου , ήταν καθοριστικές παράμετροι για να θέσει σφραγίδα ανεξίτηλη στα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και εθνικά δρώμενα της Κύπρου.

“Κι αν σήμερα μας βαραίνει η θλίψη της φυγής σου, παρηγοριόμαστε γιατί αφήνεις πολύτιμη κληρονομιά το όνομα και το ήθος σου” είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως μετρώντας τη μεγάλη απουσία του Χάρη Λοϊζίδη, συνοψίζουμε τη ζωή του ως παρακαταθήκη και κιβωτό αρετών, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ