Ομήρου και Εντελστάιν: Ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ

{loadposition ba_textlink}

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος έτυχε επίσημης υποδοχής στο κτίριο της Κνεσέτ, δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας, συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εδραίωση των συνθηκών αυτών στην ευρύτερη περιοχή, και είπε ότι η επίσκεψή του αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των ήδη άριστων σχέσεων των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος της Κνεσέτ χαρακτήρισε τον κ. Ομήρου έναν από τους πιο στενούς φίλους του Ισραήλ, λέγοντας ότι η επίσκεψή του στη χώρα αποτελεί μέρος μιας σειράς σημαντικών μέτρων που λαμβάνουν οι δύο χώρες και αντανακλά την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αυτά τα μέτρα, συνέχισε ο κ. Εντελστάιν, περιλαμβάνουν ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών, και την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η συνεργασία με την Κύπρο θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα συνεχίσει να ανθίζει σε πολλούς τομείς.

Τα δύο Κοινοβούλια, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κνεσέτ, θα διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, του πολιτισμού και άλλων τομέων.

Ο κ. Ομήρου, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την πρόσκληση, και είπε ότι αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη άριστων σχέσεων των δύο κρατών.

Υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ομόλογός του στην Κύπρο το 2013, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Στη διάρκεια της επίσκεψής μου θα έχω την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό και εσάς καθώς και με Υπουργούς, για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών που βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι σήμερα διεξάγεται στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή των δύο χωρών, και σημείωσε ότι αυτή αποδεικνύει την καθημερινή ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο κρατών.

“Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι Κύπρος και Ισραήλ, Ισραήλ και Κύπρος, ως πυλώνες σταθερότητας, συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, θα συνεχίσουμε μαζί να εργαζόμαστε για την εδραίωση των συνθηκών αυτών στην ευρύτερη περιοχή”, τόνισε ο κ. Ομήρου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις αυτές και τονίζοντας ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη, συνεργασία και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ομήρου υπέγραψε επίσης το βιβλίο επισκεπτών.

Αργότερα, ο κ. Ομήρου και η συνοδεία του είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Καθηγητή Manuel Trajtenberg και μέλη της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ – Κύπρου στην Κνέσσετ.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Yitzhak Herzog, και τον Πρόεδρο του Κόμματος “Israel Beiteinu”, τέως Υπουργό Εξωτερικών, Avigdor Liberman.

Ο κ. Ομήρου είχε επίσης το πρωί πρόγευμα εργασίας με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Yuval Steinitz.

Αύριο, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο κ. Ομήρου θα επισκεφθεί το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: KYΠΕ