Ομήρου: “Ικανοποίηση ευρωπαϊκών φιλοδοξιών Τουρκίας εφόσον αναγνωρίσει την ΚΔ”

{loadposition ba_textlink}

Η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι η ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, δηλαδή άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, και τη συνδρομή της για λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Επεσήμανε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό ζήτημα δεν ικανοποίησε το αίτημα της Τουρκίας για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε πως “η αναφορά ότι θα υπάρξει προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά στη βάση του υπάρχοντος πλαισίου, και με την επισήμανση ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα κεφαλαίων δεν δεσμεύουν τα κράτη μέλη, διασφαλίζει επαρκώς τα συμφέροντα της ΚΔ”.

Το ίδιο ισχύει, ανέφερε, και σε ότι αφορά τη θεώρηση διαβατηρίων για σκοπούς εισόδου στην ΕΕ.

Ο κ. Ομήρου είπε πως η Τουρκία, για να εξασφαλίσει κατάργηση στις θεωρήσεις διαβατηρίων, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς θεωρήσεις.

Πρόσθεσε πως η υπεράσπιση των αποφάσεων που έχει λάβει η ΕΕ, ήδη από το 2005, αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, συνιστά πράξη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της.

Πηγή: KYΠΕ