Ομόφωνα η Βουλή εναντίον των νομοσχεδίων για τη Cyta

{loadposition ba_textlink}

 

Στην Ολομέλεια για καταψήφιση οδηγούνται την Πέμπτη 31 Μαρτίου, τα πέντε κυβερνητικά νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση της Cyta.

Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τοποθετούνται εναντίον, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης.

«Στην Επιτροπή όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί εναντίον των συγκεκριμένων νομοθετημάτων που αφορούν την αποκρατικοποίηση της Cyta, άρα οδηγούνται στην Ολομέλεια για καταψήφιση» είπε ο προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή θα αναμένει τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των νομοσχεδίων, ο κ. Βότσης εξήγησε πως «είτε έρθει η γνωμάτευση είτε όχι, δεν έχει πλέον σημασία γιατί θα καταψηφιστούν».

Τα πέντε νομοσχέδια θα σταλούν από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφανθεί κατά πόσον είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Νωρίτερα, ενώπιον της Επιτροπής ο Έφορος Αποκρατικοποίησεων Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε πως μέσα από τον ανεπίσημο διάλογο που υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μήνες, δεν έχει τεθεί θέμα κρατικών ενισχύσεων, εκτός από το θέμα που αφορά το ταμείο συντάξεων και για το οποίο η Επιτροπή έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να λάβει δύο συγκεκριμένα μέτρα.

Ο κ. Ηροδότου είπε επίσης ότι δεν θα ήταν σωστό να προβούν σε επίσημη κοινοποίηση των νομοσχεδίων στην Κομισιόν προτού διαφανεί ότι οι εξελίξεις στη Βουλή το δικαιολογούσαν.

Από πλευράς του ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους υπέδειξε ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Κομισιόν, προτού οδηγηθούν στην Ολομέλεια, για να υπάρχει επίσημη γνωμάτευση ότι είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ είπε ότι θα μπορούσε να εγερθεί και θέμα αντισυνταγματικότητάς τους.

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας των νομοσχεδίων.

Θα καταψηφίσει ο ΔΗΣΥ εάν δεν δοθεί πλειοψηφικό πακέτο
————————————
«Μετοχοποίηση χωρίς την τροπολογία μας ότι τουλάχιστον η πλειοψηφία θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή, εμείς δεν ψηφίζουμε» ξεκαθάρισε στη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο καθένας μπορεί να εξάξει τα συμπεράσματα του για την πορεία της Cyta ως ημικρατικός οργανισμός δημοσίου δικαίου με «κομματικά διορισμένα συμβούλια και με κατευθυνόμενες κομματικές αποφάσεις» εάν λάβει υπόψιν ότι από το 2013 λόγω κακών επενδύσεων στο ταμείο συντάξεων συσσωρεύτηκαν ζημιές €270 εκ και η επένδυση στη Cyta Hellas έχει μια ζημιά μέχρι σήμερα €140 εκ.

Είπε ακόμα ότι η κερδοφορία της Cyta όταν ήταν μονοπώλιο το 2001 ήταν στα €190 εκ και πως οι προβλέπεις για το 2016 κυμαίνονται πέριξ των €50-55 εκ.

«Εμείς στο ΔΗΣΥ, ένα πρόσωπο έχουμε, πριν και μετά τις εκλογές πρεσβεύουμε τις ίδιες θέσεις, είτε κάποιους ικανοποιούν είτε κάποιους όχι. Δεν πάμε στις εκλογές με κρυφή ατζέντα. Η θέση μας για τη Cyta είναι ξεκάθαρη: Είναι προς όφελος του οργανισμού και των εργαζομένων και της οικονομίας η εξεύρεση όσο το συντομότερο δυνατό στρατηγικού επενδυτή που θα προσθέσει αξία και θα διασφαλίσει το μέλλον του οργανισμού» είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε πως «όταν προσκαλείς στρατηγικό επενδυτή, αν ο στρατηγικός επενδυτής θα είναι μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο τότε δίνει πολύ πιο κάτω από την πραγματική αξία της μετοχής του οργανισμού. Αν πάρει το 50% παίρνεις την πραγματική αξία, κι αν δώσεις πλειοψηφικό πακέτο, παίρνεις κι ένα ποσό πέραν της πραγματικής αξίας του οργανισμού».

Ανέφερε επίσης πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση καλύπτει τα θέματα εθνικής ασφάλειας στον τομέα των επικοινωνιών, αλλά δεν καλύπτει τα θέματα ασφάλειας του κράτους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με δεκάδες άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο και είναι ένα κενό που πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι «ο Συναγερμός μπροστά στον κίνδυνο της απόλυτης απομόνωσης του αναζητά άλλοθι για να καταψηφίσει και αυτός τα κυβερνητικά νομοσχέδια», κι έκανε λόγο για «προεκλογικές μεταλλάξεις».

«Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προσπάθησε ανεπιτυχώς, με άλλοθι τις παρατηρήσεις του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, ότι υπάρχουν προβλήματα αντισυνταγματικότητας στα νομοσχέδια, να στείλει τα νομοσχέδια στις ελληνικές καλένδες ή μετά τις εκλογές» είπε.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως «στο τότε προεκλογικό αλαλούμ των θέσεων Κυβέρνησης και Συναγερμού με τα γνωστά `δεσμεύομαι και αποδεσμεύομαι` ήρθαν σήμερα να προστεθούν και νέες διαφωνίες μεταξύ τους, μεταξύ Συναγερμού και Κυβέρνησης, μεταξύ Συναγερμού και Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων και όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα πράγματα καταλήγουν «σε πλήρη αποτυχία» με το νομοσχέδιο να οδηγείται στην Ολομέλεια με ομόφωνη απορριπτική απόφαση.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως «δεν πρόκειται να βρεθεί η χρυσή τομή εάν δεν εγκαταλείψει η Κυβέρνηση τις απαιτήσεις της για αλόγιστη εφαρμογή ιδιωτικοποίησης» προσθέτοντας πως επανήλθε ο ΔΗΣΥ με θέση που είναι «εντελώς απαράδεκτη και προδιαγράφει ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών».

Ανέφερε ακόμα πως δεν μπορεί να γίνει σήμερα ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, αλλά θα πρέπει, είπε, να δεσμευθούν οι συντεχνίες, ο οργανισμός και η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός και η αποκοματικοποίηση του οργανισμού αυτού, όπως και άλλων παρόμοιων.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε πως σήμερα αποκαλύφθηκαν «τα ψέματα» του Υπουργού Οικονομικών και του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας πως «ενώ τους τελευταίους μήνες βιάζονταν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποιήση της Cyta και έβαζαν την δαμόκλειο σπάθη πάνω στον κυπριακό λαό για τη δόση των €400 εκ, σήμερα ανακάλυψαν ότι πρέπει να σταλούν τα νομοσχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για γνωμάτευση».

«Απαιτούμε να τοποθετηθούν τα κόμματα στην Επιτροπή και το νομοσχέδιο να πάει στην Ολομέλεια πριν να κλείσει για τις εκλογές για να μην μπορούν να κρυφτούν κάποιοι πίσω από τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος του Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου «συνηθίζει να βλέπει και να λέει τη μισή αλήθεια». Όπως ανέφερε, ένα μεγάλο μέρος των ζημιών του ταμείου συντάξεων προέρχεται από τη μείωση των τιμών των ακινήτων και όλες αυτές οι ζημιές «έγιναν με σύμπραξη φίλων του επιχειρηματιών».

Πηγή: KYΠΕ