Ουκρανή πιλότος πίσω από τη δολοφονία δύο ρώσων δημοσιογράφων

Η ουκρανή πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου Νάντια Σαβτσένκο κρίθηκε σήμερα ένοχη από τη ρωσική δικαιοσύνη για τη δολοφονία δύο ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούνιο του 2014, έγκλημα για το οποίο η εισαγγελία έχει ζητήσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 23 ετών.

«Η Σαβτσένκο και μία ομάδα ατόμων υποκινούμενων από το μίσος και την εχθρότητα διέπραξαν τον φόνο του Ίγκορ Κορνέλιουκ και του Άντον Βολοσίν», δύο δημοσιογράφων της ρωσικής τηλεόρασης, αποφάνθηκε ο δικαστής, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη μικρή πόλη Ντονέτσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο δικαστής αναγνώρισε ωστόσο πως εκείνος που οργάνωσε τη δολοφονία των δύο δημοσιογράφων ήταν ο πρώην διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αϊντάρ, Σεργκούιι Μελνιτσούκ, υπό τις διαταγές του οποίου βρισκόταν η Νάντια Σαβτσένκο το καλοκαίρι του 2014.

«Ο Μελνιτσούκ […] σύμφωνα με ένα πλάνο που είχε προσχεδιαστεί, οργάνωσε τη δολοφονία και παρείχε στη Σαβτσένκο τον εξοπλισμό», είπε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως αύριο Τρίτη.

Στο τέλος της ανάγνωσης της ετυμηγορίας ο δικαστής θα ανακοινώσει την ποινή που θα επιβληθεί στη Σαβτσένκο.

Η ουκρανή πιλότος ελικοπτέρου κρίθηκε ένοχη για την παροχή στον ουκρανικό στρατό, στις 17 Ιουνίου 2014, της θέσης των δύο ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από πυρά όλμου στο Λουγκάνσκ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η 34χρονη γυναίκα, που έχει γίνει εθνική ηρωίδα στη χώρα της και έχει εκλεγεί συμβολικά βουλευτής, είναι ένοχη για παράνομη διέλευση των συνόρων από την Ουκρανία στη Ρωσία, όπου και συνελήφθη σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η Νάντια Σαβτσένκο απορρίπτει συνολικά τις κατηγορίες εναντίον της και δηλώνει, αντίθετα, ότι συνελήφθη από φιλορώσους αντάρτες και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Ρωσία πριν από τη δολοφονία των δύο δημοσιογράφων.

Το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει τη δίκη ως πολιτική και έχουν καλέσει για την άμεση απελευθέρωση της Νάντια Σαβτσένκο, η οποία είναι φυλακισμένη εδώ και 21 μήνες.

Πηγή: newsbeast.gr