Πάει για νόμος η θεραπεία αντί φυλακίσεως των ουσιοεξαρτημένων ατόμων

{loadposition ba_textlink}

Ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Θεραπεία Κατηγορούμενων και Καταδικασθέντων, Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων και το νομοσχέδιο οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Την Τετάρτη έγινε η τελική τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Νομικών, ο Πρόεδρος της οποίας, Σωτήρης Σαμψών δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι έγινε ένα σημαντικότατο βήμα στην αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους, που έχουν ανάγκη της στήριξης της πολιτείας για θεραπεία.

Ο κ. Σαμψών πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Νομικών ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι θα περιληφθεί προϋπολογισμός στον προϋπολογισμό του 2017 για τη θεραπεία των ατόμων που θα επιλέγουν αντί της ποινής της φυλάκισης τη θεραπεία. Είπε ακόμα ότι για τον τρέχων έτος το κόστος που θα προκύψει θα αντιμετωπιστεί αναλόγως είτε από το Υπουργείο Υγείας είτε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Καταλήγοντας ο κ. Σαμψών είπε ότι ο προωθούμενος νόμος θα κάνει διαφορά στο πεδίο που θα εφαρμοστεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως ολοκληρώνεται η προσπάθεια για την νομοθεσία που αφορά τη θεραπεία στα ουσιοεξαρτημένα άτομα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σημαντική νομοθεσία και συνιστά ένα βήμα μπροστά.

Ο κ. Δαμιανού επανέλαβε την ανησυχία και απαρέσκεια του κόμματος του, για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει χωρίς πρόσθετα κονδύλια τη νομοθεσία, που θα συνιστά επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ενδώσει στις πιέσεις του Υπουργείο Οικονομικών, σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Πηγή: KYΠΕ