ΠΕΟ: “Χαώδης η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο”

 

{loadposition ba_textlink}

 

Μάρτυρες μιας “κυριολεκτικά χαώδους κατάστασης σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του λιανικού εμπορίου γινόμαστε όλοι τις τελευταίες μέρες” μετά την απόφαση Δικαστηρίου για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, αναφέρει η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ “καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από νομικά ζητήματα και να δει την ουσία, ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη για ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων όπως και ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων”.

Ρύθμιση η οποία, όπως αναφέρει η ΠΕΟ, “να είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου και συναίνεσης μεταξύ των εμπλεκομένων και όχι αποτέλεσμα αυθαίρετων και μονομερών αποφάσεων οι οποίες να εξυπηρετούν τους λίγους και τους ισχυρούς”.

Η συνδικαλιστική οργάνωση σημειώνει την ανάγκη “για τερματισμό των πολιτικών της απορρύθμισης και της διάβρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, πολιτικές που ευνοούνται και εκκολάπτονται με την απόφαση για εργασία επτά μέρες την εβδομάδα”.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι “τον Ιούλιο του 2013, οπότε η Κυβέρνηση αποφάσισε με το τότε Διάταγμα να κηρύξει ολόκληρη την Κύπρο τουριστική, επιβάλλοντας την 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων, οι χιλιάδες των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο βιώνουν μια κατάσταση που οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση του πλαισίου εργασίας τους και στη συνεχή διάβρωση των δικαιωμάτων τους”.

Πηγή: KYΠΕ