Περιοδείες Κυριάκου για το Συνέδριο με το βλέμμα σε… εκλογές

Οι περιοδείες που ξεκινά από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αποδίδονται στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το άνοιγμα στην κοινωνία, ωστόσο ουδείς στη Συγγρού κρύβει πως στόχος είναι πλέον για την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι σύντομα σε εκλογική ετοιμότητα.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές: Ανάμεσα στην οικουμενική και τις εκλογές, προτιμά τις εκλογές. Δεν θα τις επιδιώξει, όπως τονίζει σε διαρκείς παρεμβάσεις του, ωστόσο δεν θα τις αποφύγει κιόλας εφόσον η κυβέρνηση βρεθεί στον αέρα. Και ακόμα και όσοι δεν τάσσονται υπέρ των πρόωρων πολιτικών εξελίξεων, δεν μπορούν πλέον να τις αποκλείσουν με το προσφυγικό να βυθίζει ολόκληρη τη χώρα και τη διαπραγμάτευση να καταρρίπτει, όπως τονίζουν, τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Στο δρόμο για το Συνέδριο ο κ. Μητσοτάκης έχει αυξήσει τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του, εντείνοντας το άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό. Από το βήμα του του φόρουμ για το ασφαλιστικό που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τομέας εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «έκτρωμα» το Ασφαλιστικό της κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση στους «άξιους» από «όμορους πολιτικούς χώρους του προοδευτικού κέντρου και της ευρύτερης κεντροαριστεράς» να συνδράμουν στην επεξεργασία ενός εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Έτσι μετά τα οικονομικά Φόρα, το ενδιαφέρον της ηγεσίας της ΝΔ στρέφεται στην περιφέρεια. Σήμερα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται σήμερα τους νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας, σε μία άτυπη καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει του Συνεδρίου και με το μυαλό σε πρόωρες κάλπες.

Έντονη ανησυχία για το προσφυγικό

Στη Συγγρού είναι έκδηλη η ανησυχία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη καταλογίζουν ερασιτεχνισμούς, σχεδιασμό 24ώρου που διαρκώς ανατρέπεται από τις εξελίξεις και παλινωδίες στην κυβέρνηση. «Ανησυχούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι τα κλειστά σύνορα στα βόρεια της χώρας είναι μία πραγματικότητα, την οποία έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός. Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται ενόψει της Συνόδου της 17ης Μαρτίου, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας οδεύει με κλειστά τα σύνορα και την Τουρκία να εγείρει αξιώσεις για ανταλλάγματα που άπτονται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας, όπως τα ενταξιακά κεφάλαια.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο τονίζουν πως ο κ. Τσίπρας είναι «υπό τον έλεγχο των πολιτικών αρχηγών και των πολιτικών κομμάτων» μετά την εντολή που έχει λάβει, επαναλαμβάνοντας ότι η σταθερή θέση της ΝΔ είναι υπέρ της εθνικής γραμμής, παρά τις έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες για τη χρηστή διαχείριση της κατάστασης από τον πρωθυπουργό.

Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη καταλογίζουν στην κυβέρνηση πως επιχειρεί για μία ακόμη φορά με ψευδεπίγραφα διλήμματα να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά και τις χώρες του Βίζενγκραντ, προκειμένου να κρύψει την αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Καταδικάσαμε πρώτοι και συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος. «Η Ειδομένη πια δεν είναι ένας καταυλισμός. Αρχίζει να μοιάζει με κολαστήριο. Κι αυτό, την ώρα που επαναλαμβάνονται ρητορείες περί ανθρωπισμού. Ρητορείες που φτάνουν ακόμα και στο επίπεδο των «μαθημάτων στους πολιτικούς αντιπάλους»« προσθέτει σηκώνοντας το γάντι για τα περί ανθρωπισμού που διατείνεται η κυβέρνηση.

Πέραν αυτού στη ΝΔ εκφράζουν έντονη ανησυχία και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για τους Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι θα έρθουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεισδοχής. Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Κυριαζίδης σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «διπλωματικό ολίσθημα χωρίς προηγούμενο καθώς υπονομεύει ευθέως την αυτονομία και το κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού κράτους να αποφασίζει για το ποιος και πότε πρέπει να επαναπροωθηθεί».

Πηγή: newsbeast.gr