Πληθαίνουν οι εκβιαστές γιατροί

{loadposition ba_textlink}

Πληθαίνουν οι εκβιαστές γιατροί στα κρατικά νοσηλευτήρια, οι οποίοι εξαναγκάζουν τους ασθενείς, επικαλούμενοι τις λίστες αναμονής, να προσέρχονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία για εξέταση τις απογευματινές ώρες, ή ακόμα και για να τους υποβάλλουν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η διαφθορά στη δημόσια υγεία φαίνεται να μην έχει τέλος, είτε αυτό αφορά την έννοια του χρημασισμού με τα λεγόμενα φακελάκια, είτε μέσω της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής.

Νέα καταγγελία ασθενή φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «24» και αφορά γιατρό του Οφθλαλμολογικού Τμήματος στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οφθαλμίατρος, παρότρυνε ασθενή με σοβαρό πρόβλημα καταρράκτη να μεταβεί στο ιατρείο του το απόγευμα προκειμένου να τον εξετάσει με το αζημίωτο φυσικά. Ο γιατρός έκρινε ότι ο ασθενής έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση στο μάτι, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε ως σοβαρή και στο Νοσοκομείο θα έπρεπε να αναμένει τη σειρά του για να χειρουργηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Συνεπώς, ο γιατρός ανέφερε στον ασθενή ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να τον χειρουργήσει σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο έναντι του ποσού των 2.000 ευρώ.

Ο ασθενής ανέφερε στον γιατρό ότι αδυνατούσε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό και ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας προκειμένου να χειρουργηθεί νωρίτερα, αφού η κατάστασή του χαρακτηρίστηκε ως σοβαρή. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό και του ζητήθηκε να αναμένει ακόμη ένα χρόνο μέχρι να ρθει η σειρά του.
Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής κατάγεται από την Πάφο, είναι ηλικιωμένος και πατέρας δυο παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και ως εκ τούτου, ειναι το μοναδικό στήριγμα της οικογένειας.

Υπάρχει οφθαλμίατρος αλλά δεν χειρουργεί
  Βασανιστικά είναι τα ερωτήματα που τίθενται για το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Πάφου ενώ υπάρχει οφθαλμίατρος, εντούτοις δεν διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στη Λευκωσία.
 

Αυτό φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών Δρα. Πέτρου Μάτσα, ότι «υπάρχουν χειρουργοί που δεν χειρουργούν και παθολόγοι που δεν εξετάζουν». Συνεπώς η συνέχιση της εργοδότησης ανίκανων γιατρών, καθώς και η παραδοχή κάποιων εξ αυτών ότι δεν ξέρουν να χειρουργούν, αφήνει σοβαρές αιχμές σε βάρος του υπουργείου Υγείας, για εσκεμμένη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ως αποτέλεσμα της κακής και ελλειπούς στελέχωσης των κρατικών νοσοκομείων.