Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ

{loadposition ba_textlink}

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης η Επικεφαλής για θέματα επικοινωνίας της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστίας Alexandra Needman και η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Sandra Hamrouni αναφέρθηκαν επίσης στην εκδήλωση Culture Shift που στόχο έχει να φέρει κοντά δημιουργικά άτομα στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Οι εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ λαμβάνουν μέρος στις 16 και 29 Μαρτίου με στόχο να προσεγγίσουν το κοινό όλου του νησιού με τη συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων. Η Κύπρος θα συμβάλει στον παγκόσμιο εορτασμό των έργων και της κληρονομιάς του Σαίξπηρ μέσω προβολή ταινίας και θεατρικής παράστασης από το Εθνικό Θέατρο στο Λονδίνο.

Το Σαββατοκύριακο 18-20 Μαρτίου διοργανώνεται το Culture Shift το οποίο αποτελείται από καινοτόμα εργαστήρια και ενισχύει συνεργασίες δημιουργικών ατόμων στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου θα γίνει προβολή ταινίας της “Οθέλος”.

Η θεατρική τραγωδία του Σαίξπηρ «Οθέλος» γράφτηκε το 1604 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1622. Η πλοκή αφορά την πτώση ενός αξιωματικού του στρατού της Βενετίας που υπηρετεί στην Κύπρο λόγω ενός δόλιου στρατιώτη.

Η ταινία είναι του 1995 με σκηνοθέτη τον Oliver Parker και πρωταγωνιστές τον Laurence Fishburne ως Οθέλος (γνωστός επίσης ως Morpheus στο The Matrix), την βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών Irène Jacob ως Δυσδαιμόνα και τον Kenneth Branagh ως Ιάγο.

Η προβολή θα γίνει στο Σινεμά Πάνθεον στις 19:00 με δωρεάν είσοδο και θα ακολουθήσει διάλεξη από την Patricia Phillippy, του Πανεπιστημίου Kingston στο Λονδίνο. Η Καθηγήτρια Αγγλική Λογοτεχνίας θα αναλύσει κατά πόσο το έργο «Οθέλος» προκαλεί ή ενισχύει τις αξίας της κοινωνίας του Σαίξπηρ και της δικής μας κοινωνίας σήμερα. Η ταινία θα προβληθεί το πρωινό της ίδιας μέρας στο Ινστιτούτο Γκαίτε, σε μαθητές των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Από την Παρασκευή 18 μέχρι την Κυριακή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα Culture Shift, ένα πρόγραμμα που ενισχύει συνεργασίες δημιουργικών ατόμων στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας, και έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη Νιγηρία, Ντουμπάι, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Το Βρετανικό Συμβούλιο, η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και οι συνεργάτες Snook και Google, φέρνουν φέτος το μοντέλο στην Κύπρο.

Η τριήμερη εκδήλωση είναι δωρεάν και διοργανώνεται στο χώρο της Capital Impact. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες και θα κληθούν να δουλέψουν σε καινούργιες ιδέες για να επιλύσουν προκλήσεις που βρίσκονται στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Οι ομάδες θα στηρίζονται από ειδικούς και μέντορες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Την Τρίτη 29 Μαρτίου θα γίνει προβολή της θεατρικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου στο Λονδίνο της κωμωδίας του Σαίξπηρ «Όπως σας αρέσει» στον ΘΟΚ. Η προβολή θα γίνει στις 20:30 και διοργανώνεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η πλοκή της κωμωδίας «Όπως σας αρέσει» αφορά την αγάπη και αλλαγή. Μετά την εξορία του πατέρα της Δούκα, η Ροσαλίντα και η ξαδέρφη της Σήλια αφήνουν το ανάκτορό τους και ταξιδεύουν στο Δάσος του Άρντεν. Εκεί η Ροσαλίντα μεταμορφώνεται αφού μεταμφιέζεται ως αγόρι και βιώνει μία διαφορετική ζωή.

Πηγή: KYΠΕ