Πούτιν: Η Μόσχα είναι σε θέση να κάνει μια δυναμική επιστροφή στο συριακό μέτωπο

{loadposition ba_textlink}

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της από τη Συρία, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει ενδεχομένως στη «μείωση των αριθμού των προσφύγων» που αναζητούν τρόπους να μεταβούν στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έσπευδε να επισημάνει ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε εντός ωρών να αυξήσει και πάλι τη στρατιωτική του παρουσία στο συριακό μέτωπο.

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τους Ρώσους επικεφαλής να αποσύρουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Συρία, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των προσφύγων που αναζητούν τρόπους να μεταβούν στην Ευρώπη» δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Όμως είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχει η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην προσφυγική κρίση.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι οι επιτυχίες που σημείωσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στη Συρία του επέτρεψαν να δώσει εντολή για τη μερική απόσυρσή των ρωσικών στρατευμάτων, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι το Κρεμλίνο είναι σε θέση να αυξήσει την παρουσία του σε διάστημα ωρών στο μέτωπο της Συρίας και θα συνεχίσει να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εκεί.

Σε ομιλία του στο Κρεμλίνο τρεις ημέρες αφού διέταξε τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο μικρότερος αριθμός δυνάμεων που άφησε πίσω στο έδαφος του στενότερου συμμάχου του στη Μέση Ανατολή είναι αρκετά μεγάλος ώστε να βοηθήσει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να καταγράφουν πρόοδο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε νέες και σοβαρές επιτυχίες στο εγγύς μέλλον» τόνισε ο Πούτιν σε ένα ακροατήριο 700 αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στην Παλμύρα εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ σύντομα θα ανακτήσουν τον έλεγχό της.

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα κι άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει μια ευρείας κλίμακας βοήθεια στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Αν και, όπως επισήμανε, προτιμά μια διπλωματική επίλυση της κρίσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ρωσία με ευκολία θα μπορούσε να αναπτύξει εκ νέου τις δυνάμεις της στο συριακό μέτωπο.

«Εάν καταστεί αναγκαίο, στην κυριολεξία εντός ολίγων ωρών, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις της στην περιοχή σε εύρος ανάλογο με την κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί και να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιό που έχει στη διάθεσή της» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απέρριψε εξάλλου οποιοδήποτε σενάριο μιας ρήξης μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού σημειώνοντας ότι η μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία έγινε έπειτα από συμφωνία με τον Άσαντ.

Πηγή: newsbeast.gr