Πρόεδρος Βουλής : “Κρίσιμη η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”

{loadposition ba_textlink}

 

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι η απαίτηση που εγείρεται για άρση του βέτο από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων είναι εντελώς απαράδεκτη.

Σε δηλώσεις στην Πάφο, στο περιθώριο συνεδρίου για το περιβάλλον που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει να διαφυλάξει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων τα όποια έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια βαρύτατα τραύματα, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης αλλά και της διαχείρισης του προσφυγικού.

Η Ε.Ε. ανέχτηκε – όπως είπε – κράτη- μέλη να περιφρονούν κυνικά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την ισομερή κατανομή των βαρών από τα προσφυγικά κύματα.

Οι αποφάσεις ορισμένων κρατών έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες της περιοχής, σημείωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Η απόπειρα διασύνδεσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το προσφυγικό, συμπλήρωσε, είναι ανεπίτρεπτη και αποτελεί ύβρη και περιφρόνηση προς αποφάσεις ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η Τουρκία έχει αναλάβει από το 2005 συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει, είπε, τονίζοντας ότι η απαίτηση που εγείρεται για άρση του βέτο από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, οφείλει να εμμείνει στη θέση του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ομήρου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο «5th Le:Notre Landscape Forum Pafos 2016» με θέμα «Από τη Φύση στον Πολιτισμό» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με το Le:Notre Institute στην Πάφο.

Πηγή: KYΠΕ